SEGRE

A la recerca de 'Thaïs'

El lleidatà David Casals-Roma, fundador de l’ECCIT, descobreix la primera directora del cine espanyol || De la pel·lícula silent d’Elena Jordi, rodada el 1918, no es conserva cap còpia

David Casals-Roma

David Casals-Roma

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Nascut Lleida el 1972, David Casals-Roma, amb un ampli bagatge com a director de curts, documentals i treballs literaris, a més de la seua experiència com a professor de guió i direcció en diferents escoles de cine d’Espanya, França i Estats Units, ha aconseguit el reconeixement, per si encara no el tenia, amb Thaïs, un documental que descobreix al gran públic la figura de Maria de Montserrat Casals Baqué (Cercs, 1882-Barcelona, 1945), una cantant, actriu, empresària i, sobretot, la primera dona catalana (i espanyola) a dirigir una pel·lícula en aquest país.

Casals-Roma, que el 2019 va posar en marxa el projecte ECCIT, la primera escola de cine a Lleida amb l’objectiu de formar futurs cineastes, investiga sobre la figura d’Elena Jordi, el seu nom artístic, la seua vida i el seu treball a partir dels esforços de Clara Mingueza, una actriu barcelonina, i el seu intent de traslladar les restes mortals d’Elena Jordi des del seu anònim sepulcre del cementiri de Barcelona fins al de la seua localitat de Cercs al Berguedà i, de manera paral·lela, recuperar la pel·lícula Thaïs, de la qual no s’ha trobat cap còpia ni tan sols a la base de dades del ministeri de Cultura.

Imatge d'Elena Jordi.

Elena Jordi es va donar a conèixer al llegendari Paral·lel barceloní, treballant en el teatre íntim i, sobretot, al Gran Teatro Español com a actriu secundària de Margarida Xirgu per convertir-se en l’estrella del vodevil (amb nus a l’escenari, que li va crear problemes amb la censura de l’època). Ja com a empresària teatral, va intuir que el nounat cine tenia futur i hi va apostar amb diverses peces i amb la seua obra cabdal Thaïs (1918), de la qual amb prou feines existeixen referències més que en retalls de premsa de l’època. Per conèixer millor la seua vida i la seua obra, es recomana llegir la biografia Elena Jordi: una reina berguedana a la cort del Paral·lel, de l’escriptor Josep Cunill (Berga, 1957).

Set candidatures als Goya del 2023

Tot que al final no va aconseguir entrar en el selecte grup de les nominades, Thaïs va ser reconeguda amb fins a set candidatures als premis Goya 2023: pel·lícula, fotografia, direcció novella, guió original, so, direcció artística i efectes especials gràcies al treball de David Casals i tot el seu equip.

Àngela Mora serà la seua següent protagonista

David Casals Roma ja està immers en el seu pròxim treball, un documental sobre la gimnasta Àngela Mora (Maials, 2005), membre del Club Gimnàstic FEDAC Lleida, que, de la mà de la seua entrenadora Maribel Moncasi va ser el primer esportista amb síndrome de Down a

participar en un campionat d’Espanya oficial de gimnàstica. Moncasi forma part de la comissió espanyola d’esport inclusiu.

Imatge d'Elena Jordi.

Imatge d'Elena Jordi.

La portada del llibre escrit per Josep Cunill sobre la cineasta.

La portada del llibre escrit per Josep Cunill sobre la cineasta.

El documental de Casals-Roma, amb set candidatures als Goya 2023

A la recerca de 'Thaïs'

tracking