SEGRE

Geganter autodidacte

Amb catorze anys acabats de complir, el lleidatà Pol Olives ha modelat i donat vida a la gegantona Clàudia, a la qual ja ha presentat en societat

Pol esculpeix amb fang sobre una carcassa de taulons i malla de filferro.

Geganter autodidacte

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Pol Olives Roigé, de 14 anys, ha exposat durant tres setmanes a la Sala Sunka de Lleida la seua col·lecció de gegants de Catalunya recreats en forma de nines fofucha (realitzades principalment amb goma eva i boles de porexpan). Es va aficionar a aquesta activitat fa un parell d’anys i, com que és un gran fan del món geganter, va començar recreant els gegants de Lleida i va seguir amb els d’altres poblacions catalanes, fins a arribar a les seixanta figuretes que s’han pogut veure aquests dies. Obrir al públic aquesta col·lecció ha suposat mostrar per primera vegada la seua obra fora de la família i donar sentit a un treball fins ara anònim.

Després d’exercitar la seua creativitat amb les fofuchas, Pol va decidir construir la seua pròpia figura de mida real. Ho va fer sol i de manera totalment autodidacta, provant i experimentant amb la informació que anava recollint pel seu compte. Així va nàixer la gegantona Clàudia, que es va exhibir per primera vegada en públic el passat 20 de maig.

El procés de construir qualsevol dels elements de la imatgeria festiva requereix paciència i esforç. En el cas del Pol,va començar modelant el cap i el bust de la figura en fang, utilitzant les mans i espàtules de modelatge. Aquesta operació és molt important per obtenir els trets desitjats (ulls, nas, boca, orelles, etc.). Quan s’ha esculpit el cap en fang, es procedeix a aplicar-hi escaiola fins a aconseguir l’espessor adequada. Una vegada seca, s’obre el motllo i s’omplen les cares interiors amb làmines de cartó pedra i, de nou, es deixa assecar fins que es desemmotlla i s’obté la figura definitiva en cartó pedra. Es fa el mateix amb el bust i les mans. Tot seguit, falta pintar i encarregar el vestuari. En aquest cas, el Pol disposa d’una modista particular: la seua padrina. El seu pròxim projecte és crear una parella per a la Clàudia.

Bust de fang acabat

Geganter autodidacte

Motllo d'escaiola, resultat d'aplicar aquest material sobre el fang i deixar-lo assecar.

Geganter autodidacte

Motllo a punt per obrir-lo.

Geganter autodidacte

Cartró pedra recent sortit del motllo.

Geganter autodidacte

En Pol pinta el bust de la geganta.

Geganter autodidacte

La gegantona Clàudia, ja acabada, balla a la plaça Sant Joan.

Geganter autodidacte

Els dotze gegants de Lleida formen part de la col·lecció de fofuchas que en Pol va exposar a la Sala Sunka de Lleida.

Geganter autodidacte

tracking