SEGRE

Tots els camins lleidatans de Sant Jaume

Un grup d’excursionistes de Barcelona ha recorregut el camí de Santiago del Segre

Foto de grup a la Mitjana, abans d'entrar Lleida, final de la ruta del Segre del camí de Santiago, que comença a Llívia.

Tots els camins lleidatans de Sant Jaume

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Tots els camins porten a Santiago de Compostel·la: els pelegrins anaven a la ciutat des de procedències tan diverses que la xarxa de rutes per arribar on va morir l’apòstol Santiago segueix tot Europa. Una de les ramificacions voreja el curs del riu Segre, i des del 2013, un grup de senderistes de Barcelona l’ha estat recorrent per etapes al llarg de diversos caps de setmana.

La ruta comença a Llívia i després de la unió del Segre amb la Valira, segueix cap a la Seu, Oliana i Ponts. El  2017 van efectuar una sortida de tres dies entre Ponts i Balaguer, amb el pas del congost de Mu, i el 25 de març van culminar l’últim tram amb l’arribada a Lleida. “Ha estat una passada per la varietat de paisatges i de poblacions que hem vist”, explica Josep Maria Jerez, responsable d’aquestes sortides dedicades al camí i organitzades per l’Associació d’Entitats Excursionistes del Barcelonès. La del Segre era la ruta dels pelegrins procedents del centre d’Europa, Itàlia o la Provença que creuaven Catalunya per arribar a l’Ebre, però hi ha un altre tram que procedeix de la Catalunya central i que  el grup ja va recórrer entre el 2011 i el 2013 sortint de Montserrat i, passant per Fraga, fins a arribar a Logronyo, unió amb el camí francès.

La majoria de les caminades s’efectuen en sortides d’un dia o un cap de setmana, excepte als llocs més allunyats de Barcelona. “Al veure que aquestes sortides tenien molt èxit, vam continuar recorrent trams d’altres camins de  Santiago”, explica Josep Maria, “com la ruta del Cister des de Tarragona, Santes Creus, Vallbona de les Monges i Lleida o la de l’Ebre a Saragossa”.

Però encara els queden quilòmetres per caminar: “Hem començat un projecte a llarg termini, la via Turonensis, que va de París a Santiago. Enguany farem la quarta sortida a Bordeus i a la tardor començarem la via de la Plata des de Sevilla que s’uneix a la via Turonensis a Astorga.”

Recorrent el congost de Mu.

Tots els camins lleidatans de Sant Jaume

Una altra etapa del camí del Segre.

Tots els camins lleidatans de Sant Jaume

tracking