SEGRE

Una agramuntina del Sàhara

Aquest és el segon estiu que la Fatma passa en aquesta localitat de l’Urgell, en el marc del projecte Vacances en Pau || La Marta i l’Oriol, els seus ‘pares’ lleidatans, expliquen l’experiència a Cercle

La Fatma, amb l'Oriol, la Marta i el petit Alguer.

Una agramuntina del Sàhara

detail.info.publicated
SegreRedaccióRedactora del digital

Creat:

Actualitzat:

La Fatma és una nena saharaui que acaba de passar el seu segon estiu a Agramunt gràcies al projecte Vacances en Pau, l’objectiu del qual és que els petits saharauis evitin les dures condicions del desert a l’estiu. Marta Eroles, psicòloga i mestra, i Oriol Puebla, sobreestant d’obra pública, van acollir per primera vegada la Fatma el 2018 i han repetit aquest estiu, en el qual a més han estat pares.

“La Fatma s’ha adaptat molt bé, al cap de dos mesos parlava un català envejable”, explica la Marta. L’estada de la Fatma a Agramunt està farcida d’anècdotes: “Li costava pujar les escales perquè no ho havia fet mai. Li encantava caminar pel carrer trepitjant fulles, i ens va explicar que al desert no n’hi ha. Regar les plantes li resultava estrany, no entenia per què hi tiràvem l’aigua.” La petita, a més, ha descobert el mar, ha après a nadar, ha visitat el dentista... “Hem parlat de temes que a ella li són difícils, com el paper de la dona a la seua societat, l’ús del mocador, etc.

"Aquest any a més, ha viscut el naixement del nostre fill, de manera que també ha après sobre l’embaràs i el part, temes tabú a la seua societat.” La Fatma tornarà dos anys més, com preveu el programa. Després, potser passarà el relleu a les germanes petites.

La Fatma ha descobert els diferents paisatges de Catalunya: el mar i també la muntanya.

Una agramuntina del Sàhara

La Fatma no sabia com se celebraven els aniversaris. Entre el seu poble no és costum.

Una agramuntina del Sàhara

tracking