SEGRE
Joves descansen després de recuperar el camí de Canemassos.

Refer camins per conservar la memòriaRefugi Vall de Siarb

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Recuperar els camins històrics és el repte que des del refugi de la Vall de Siarb (Pallars Sobirà) llancen als participants en els seus camps de treball, que organitzen des del 2016.

Aquest estiu han estat uns 160 els joves, tant catalans com procedents d’altres punts del món (a través del Servei Civil Internacional), els que s’han dedicat a desbrossar, podar, construir murs de pedra seca o instal·lar senyals verticals. Així, s’han millorat molts dels senders que discorren per aquest territori des de temps immemorials però que, per falta de recursos o el creixement de la vegetació, s’han vist deteriorats.

Al capdavant d’aquest projecte hi ha Marc Cortina i Gemma Cots, encarregats de gestionar el refugi i que el 2016 van començar aquest projecte amb un grup de l’Agrupament Escolta La Torxa d’Igualada. El 2017 ja van ser 4 els grups que van contribuir a arreglar camins de la vall, incloent dos camps de treball internacionals organitzats, un per la direcció general de Joventut, i l’altre pel Servei Civil Internacional de Catalunya. El 2018, ja van ser 8 els camps posats en marxa, amb 130 voluntaris i aquest 2019, 10 amb 160 participants.

“La gent no és conscient del relat històric que representen els camins”, explica el Marc. “Persones que vénen a fer senderisme no s’han plantejat que aquest camí està traçat des de fa més de 1.000 anys. Cada camí té la seua història”, afegeix el Marc, “i arreglant-los i senyalitzant-los els joves des cobreixen l’entorn de la vall. A més d’aprendre costums i tècniques constructives, entenen el sentit original dels camins tradicionals i, per tant, com era la vida rural en aquesta zona no fa tants anys”. A més de recuperar els camins de la vall, els joves participen en excursions a peu, visites culturals i altres activitats lúdiques.

Recuperar la memòria oral: El Marc i la Gemma entrevisten les persones grans de la Vall per descobrir nous camins (molts desapareguts després d’anys de desús) i saber per a què s’utilitzaven. Per això han començat a donar forma a un arxiu documental amb entrevistes realitzades a Vilamur, Soriguera i Rubió, de moment, per mostrar com era la vida al Pirineu no fa tants anys.

El camí de la Serra de Freixa, abans i després dels camps de treball.

Refer camins per conservar la memòria

Joves italians i francesos treballant al camí dels Racons.

Joves italians i francesos treballant al camí dels Racons.Refugi Vall de Siarb

Conversant amb padrins de Rubió.

Refer camins per conservar la memòriaJordi Casadevall

tracking