SEGRE

Inspiració al Pallars Sobirà

L’escriptora especialitzada en gastronomia Carmen Alcaraz desenvolupa el seu últim projecte al Centre d’Art i Natura || En el marc del programa ‘Hiverna a Farrera’

La Carmen treballa a la biblioteca del Centre d'Art i Natura de Farrera en un assaig sobre gastronomia i gènere.

Inspiració al Pallars Sobirà

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Carmen Alcaraz del Blanco, escriptora i periodista barcelonina especialitzada en gastronomia, ultima al Centre d’Art i Natura de Farrera (Pallars Sobirà) un assaig sobre gènere i gastronomia que té previst publicar abans d’aquest estiu. Hiverna a Farrera és un programa per facilitar la creació, l’estudi o la investigació al Centre d’Art i Natura, una residència de treball per a artistes i investigadors de tot el món, on disposen de totes les facilitats per dedicar-se al seu projecte artístic, com l’espectacular biblioteca on treballa la Carmen.

Al seu assaig pretén donar veu a grans restauradores relegades a l’anonimat, però també a cuineres domèstiques, investigadores, sommeliers, autores de receptaris... “Com a periodista que es dedica a escriure sobre gastronomia, quan consulto una biblioteca sento un buit, tot just hi ha referents femenins. Espero que d’aquí a uns anys aquest llibre ja no sigui necessari perquè la presència de la dona al món de la gastronomia s’haurà normalitzat”.

Envoltada de neu i un entorn inspirador, la Carmen aprofundeix aquests dies, concretament, en el paper de les dones com a comensals. “Antigament aquí, i encara en molts països, les dones no anaven als restaurants i si ho feien era com acompanyants”, explica. "No podien triar el que menjaven o el que bevien ni molt menys pagar, per exemple."

Paral·lelament a aquest assaig, la Carmen treballa amb tres companyes més en #LosRecetarios, un projecte que veurà la llum en forma de pàgina web i que té com a missió trobar, digitalitzar i documentar receptaris familiars de tot Espanya. “Una recepta de cuina és l’únic text que moltes dones han deixat al llarg de la seua vida”, reflexiona Carmen. “Hem descobert documents curiosos, com receptaris confeccionats especialment per a una filla que es casava o un que conté receptes escrites per cinc generacions de dones, en el qual veiem com canvia la cal·ligrafia, el tipus de plats...”. Es pot contribuir en aquest projecte enviant fotos o receptes escanejades al correu electrònic losrecetarios@ gmail.com.

Una de les habitacions del Centre d'Art i Natura de Farrera.

Inspiració al Pallars Sobirà

Farrera, al Pallars Sobirà, guadeix d'un entorn privilegiat.

Inspiració al Pallars Sobirà

tracking