SEGRE

Tradició malgrat el coronavirus

Anglesola celebra des de l’edat mitjana la festa de la Santa Creu, en la qual es veneren les relíquies de la Veracreu || Aquest any, la missa ha hagut d’adaptar-se a l’emergència sanitària

Aquest any la cerimònia de la Santa Creu es va celebrar únicament amb la presència de les autoritats locals, tot i que es va retransmetre per YouTube.

Tradició malgrat el coronavirusEnric Valls

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Anglesola celebra cada any a primers de maig la festa major de la Santa Creu o de la Caritat, en la qual es venera un reliquiari que conté estelles de la creu on va ser crucificat Jesucrist i de la qual la localitat té unes relíquies que, segons la tradició, va portar des de Jerusalem el cavaller croat Martí de Montsant. En aquesta celebració es beneeixen uns panets que després es pengen d’un arbre o de la porta de la finca, per protegir els camps acabats de sembrar de les tempestes i calamarsades.

Enguany, el ritu ha hagut de celebrar-se a porta tancada, amb l’única assistència de l’alcaldessa d’Anglesola, Carme Miró; el regidor Enric Valls; el jutge de pau i prohom Antoni Rull; Jaume Vall, prohom; Oriol Sabé, representant de la parròquia, i Pere Pont, agutzil. No obstant, la missa es va gravar perquè els veïns poguessin veure-la a través de YouTube. A continuació, davant de l’església es van beneir els panets i, per la impossibilitat que els mateixos fidels els recollissin, un grup de voluntaris del consistori es va encarregar de distribuir-ne 6.000 entre els veïns d’Anglesola.

Alcaldessa, regidors i treballadors municipals van recórrer els carrers de la localitat amb guants i mascaretes repartint pans a totes les cases de la localitat en unes bosses reutilitzables dissenyades especialment per a l’ocasió, que, a més dels pans, contenien un tríptic elaborat per Jaume Vall, prohom i escriptor local, on s’explica la història de la tradició medieval de la Santa Creu.

Els Prohoms d’Anglesola, institució d’origen medieval, tenien un paper rellevant en la gestió jurídica i administrativa de la localitat. Actualment, encara que desposseïts d’atribucions jurídiques i administratives, els nou prohoms presideixen actes i funcions religioses.

Jaume Valls, un dels 9 prohoms d'Anglesola, va recitar un poema de mossèn Josep Iglesias escrit el 1917.

Tradició malgrat el coronavirusEnric Valls

Després de l'Eucaristia, mossèn Josep M. Vilaseca va beneir els pans.

Tradició malgrat el coronavirusEnric Valls

Un grup de voluntaris del consistori protegits per màscares i guants va repartir els panets.

Tradició malgrat el coronavirusEnric Valls

tracking