SEGRE

Caminar de nou sobre vells camins

Museu de Camins recupera antigues vies de la vall de Siarb

Museu de Camins ha organitzat aquest estiu visites teatralitzades guiades pel famós personatge Esperanceta de Casa Gassia.

Caminar de nou sobre vells camins

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Aquest estiu, més d’un centenar de persones han descobert les històries i vivències que “expliquen” els camins de la vall de Siarb, vies de terra roia obertes fa segles pels veïns de la vall. Es tracta d’una iniciativa emmarcada en el projecte Museu de Camins, impulsat des del Refugi Vall de Siarb, l’associació Balmes Blancs i els veïns de la vall que compta amb la implicació de joves, padrins, esplais, instituts i universitats. L’objectiu és recuperar i mantenir el conjunt de la xarxa de camins que va caure en desús amb la construcció de carreteres asfaltades.

Un dels camins recuperats durant els últims mesos ha estat el de la davallada de Llagunes, en el qual han treballat voluntaris, a part dels participants dels camps de treball organitzats per Balmes Blancs (més d’una seixantena de joves) amb el suport de l’ajuntament de Soriguera i el Parc Natural de l’Alt Pirineu. Els joves han après la tècnica constructiva de la pedra seca i han construït trams amb nou empedrat aprofitant les pedres que hi havia al voltant del camí, a banda de descobrir part de l’antic enllosat que havia quedat enterrat per l’erosió del terreny. La primera activitat de Museu de Camins ha estat una sèrie de visites teatralitzades pels camins rehabilitats amb l’Esperanceta de Casa Gassia.

Recuperar la memòria per restaurar camins

Juntament amb la tasca de restauració i difusió dels antics camins, el projecte Museu de Camins continua apostant per la conservació de la memòria oral i, durant aquest mes d’agost, s’han realitzat diverses entrevistes a avis i àvies de la vall de Siarb, en concret dels pobles de Rubió, Vilamur i Llagunes. A partir d’aquestes converses s’obté un material imprescindible per entendre per on passaven els camins, quin ús se’n feia, com es mantenien i conèixer i entendre com es vivia a la vall fa poc més de cinquanta anys. Els canvis ocorreguts des de mitjans fins a finals de segle XX han fet que la vida i el paisatge s’hagin transformat completament.

Més d'una seixantena de joves dels camps de treball organitzats per Balmes Blancs han col·laborat en el projecte.

Caminar de nou sobre vells camins

El tram superior del camí de la davallada de les Llagunes, després de les actuacions de millora.

Caminar de nou sobre vells camins

Entrevista a una veïna de Vilamur.

Caminar de nou sobre vells camins

tracking