SEGRE

Societat digital en femení

Marta Bertran va rebre el passat dia 13 d’octubre el premi DonaTIC en la categoria d’estudiant universitària || La jove enginyera està acabant aquest any els seus estudis de màster

Marta Bertran, el 13 d'octubre passat rebent el premi DonaTIC.

Societat digital en femení

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Que el futur és digital ja no ho dubta ningú, però l’assignatura pendent continua sent la participació de les dones en el sector TIC (Tecnologies de la Informació i la Comunicació), ja que l’últim estudi de CTecno alerta que el seu posicionament en aquesta branca és només del 8,60%. Aquesta bretxa de gènere al sector tecnològic és una de les inquietuds de Marta Bertran Ferrer, una jove de l’Alt Urgell de 25 anys que el passat 13 d’octubre va ser guardonada amb un dels Premis DonaTIC, impulsat pel Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori de la Generalitat, amb l’objectiu d’incrementar la presència femenina en el sector tecnològic.

“Em vaig endinsar en l’àmbit de les TIC quan vaig iniciar els meus estudis de grau en Enginyeria Telemàtica a La Salle de la URL”, explica la Marta que, malgrat la seua joventut, té un excel·lent currículum internacional, ja que ha format part d’un projecte d’investigació en computació distribuïda del Barcelona Supercomputing Center. “El meu interès pels temes que vaig treballar al BSC, així com per tenir una formació internacional, em van portar a presentar la meua sol·licitud d’admissió al màster a Cloud i Tecnologies de Xarxa, que convoca un dels centres europeus amb una ràtio d’admissió més competitiva, el European Institute of Innovation & Technology”, exposa la Marta.

Tota aquesta experiència i el seu pas per països com Suècia, Finlàndia i Suïssa entre altres, on l’han portat els seus estudis de màster, li ha donat l’oportunitat de constatar que les carreres tècniques com la seua no tenen una presència femenina igualitària.

“Hi ha moltes i diferents raons per les quals les dones no contemplen la possibilitat de dedicar-se al món de la tecnologia”, assegura. “És un sector que s’associa eminentment al món masculí; també per la falta de referents visibles que contribueixen a perpetuar-ho i perquè des dels estudis primaris, la majoria de les vegades tampoc no se les estimula”, agrega Bertran, que creu que part de la solució rau en la lluita contra els estereotips i a fer proselitisme des de l’educació més primerenca en col·legis i instituts.

D’altra banda, aquesta enginyera considera que hi ha un altre factor que pot ajudar que les dones es decantin per aquesta matèria, ja que “mitjançant la tecnologia es pot incidir en els més diversos àmbits de la societat, per la qual cosa aquells sectors que al principi semblen no tenir-hi res a veure, acaben necessitant-la i més que ho faran en un futur pròxim”, conclou Bertran.

FUTUR

“La tecnologia cada vegada és més present en tots els àmbits de la societat i més ho serà en el futur”

DONATIC 2021

El premi té com a objectiu incrementar la presència femenina en el sector tecnològic

LES RAONS

Una lluitadora per la presència de les dones en el sector de les TIC

Marta Bertran, els orígens de la qual són a Prats i Sansor i la Seu d’Urgell, va tenir fa uns anys un accident que la va portar primer a l’Hospital Arnau de Vilanova i, posteriorment, a l’Institut Gutmann. “Em considero molt afortunada per haver estat atesa per excel·lents professionals que van contribuir que, després de la fase de recuperació, pogués continuar dedicant-me al que més m’apassiona: estudiar”, assenyala.

L’enginyera de l’Alt Urgell es va presentar als Premis DonaTIC, entre altres raons perquè “durant el temps que m’he dedicat a formar-me i a participar en projectes d’investigació, la presència de les dones ha estat mínima, la qual cosa m’ha conscienciat de la necessitat de reivindicar el nostre paper en aquest món”, assevera.

En aquest sentit indica que “per això les dones hem de ser més fortes i reivindicar el nostre lloc per arribar a l’èxit”.  Aquesta circumstància la va portar a involucrar- se en tota classe de projectes que fomenten la figura femenina en les TIC, “així vaig participar en la primera edició del Barcelona Grad Cohort Workshop; més tard vaig intervenir en els actes que organitzava la comunitat EIT Women, on vaig prendre consciència de la importància d’aquestes iniciatives i, actualment, en el meu treball al CERN m’he integrat en un programa en el qual rebré mentoria de dones amb una llarga experiència i també m’he ofert com a voluntària per ser coach d’un programa per fomentar les TIC entre les adolescents”.

La guanyadora del guardó en la categoria d’Estudiants TIC acaba dient que “estic segura que les meues accions en aquest món no han fet més que començar, cada vegada estic més implicada en aquesta causa i vull poder trobar un lloc entre les dones TIC de Catalunya”. 

La Marta al CERN , on fa les pràctiques de màster.

Societat digital en femení

tracking