SEGRE

Els cosins Comes es troben

El dia 6 nou membres de la família van celebrar la seua citat anual || Una reunió ineludible des del 2008

La família Comes Saureu a Grenyana.

Els cosins Comes es troben

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Des de fa catorze anys, els cosins de la família Comes de Lleida celebren una trobada anual que reuneix els descendents d’Antoni Comes i Ramona Fondevila, veïns de la partida de Grenyana on, als anys cinquanta, vivien a la torre Pinós. El matrimoni va tenir cinc fills: Josep, Antonio, Ventura, Ramona i Agustina, i són els seus fills els que ara se citen periòdicament.

“La idea d’iniciar aquestes reunions va ser una gran oportunitat per retrobar-nos, compartir records d’infància i joventut i posar-nos al dia de les novetats esdevingudes durant els darrers 365 dies”, afirma Josep Comes, un dels integrants del grup i president dels Armats de Lleida.

Josep i Carlos Comes Serret; Ramona i Dolors Comes Saureu; Josep, Antonio i Iolanda Alsinet Comes, i Filomena i Antonia Dolcet Comes només van faltar a la convocatòria l’any passat a causa de la pandèmiade la Covid-19, però aquesta tardor l’han reprès amb més il·lusió encara.

Aquesta saga profundament arrelada a la capital del Segrià, on viuen tots menys una de les cosines que és veïna de Girona, presumeix de tenir un avantpassat que va participar en la conquesta de Mallorca amb els seguidors del rei Jaume I i, “encara que no ho podem documentar, sí que posseïm un escut d’armes de la família les arrels de la qual es troben certificades des de l’any 1626 a Barbastre, sota el cognom Comas, que posteriorment passarien a Catalunya i Mallorca amb la denominació Comes i, en una de les branques catalanes, també Ces Comes”.

Així que els descendents d’aquest llinatge que ja està documentat al segle XVII segueixen la seua etapa pel segle XXI recordant els seus orígens, conservant els vincles familiars i fent una reunió anual ineludible amb la qual consolidar la seua relació.

SAGA FAMILIAR

La família Comes presumeix de tenir un avantpassat que va seguir el rei Jaume I en la conquesta de Mallorca.

ELS ORÍGENS

La partida de Grenyana, bressol de la família Comes

La partida de Grenyana és el lloc d’origen comú dels cosins Comes, on els seus avis, Antoni Comes i Ramona Fondevila, eren propietaris de la finca denominada La Creu, ja que a l’entrada, al peu del camí de Grenyana, es troba la creu de terme, catalogada per l’inventari del Patrimoni Arquitectònic Català com una obra d’estil popular datada entre els segles XII i XV. 

“La vinculació amb aquesta partida de l’Horta de Lleida és una de les senyes d’identitat de la nostra família”, assegura el Josep Comes, que explica que “els xiprers que envolten la creu de terme van ser plantats per Josep Dolcet, que era marit d’Agustina Comes, i actualment la seua neboda Dolors Comes viu a la partida i és la presidenta de l’Associació de Veïns de Grenyana”.

Els quatre membres de la família Dolcet Comes a

Els cosins Comes es troben

Els tres germans Comes Serret, a Grenyana.

Els cosins Comes es troben

Imatge de la trobada anual de la família Comes, que enguany es va dur a terme al restaurant Palermo.

Els cosins Comes es troben

Antoni Comes i Ramona Fondevila a la finca La Creu.

Els cosins Comes es troben

La creu que dona nom a la finca La Creu.

Els cosins Comes es troben

tracking