SEGRE

L'aikido, un art no violent per a la defensa

Mikel Fernández explica a Cercle els avantatges de practicar-lo || Des del 2019 imparteix tallers perquè les dones aprenguin a evitar una agressió

Mikel Fernández, tercer dan i la seua dona, Carmen Vera, primer dan.

L'aikido, un art no violent per a la defensa

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Transformar les tècniques marcials en un vehicle de puresa, de bondat i de bellesa” és una de les màximes de l’aikido, un budo modern creat a començaments del segle XX pel japonès Morihei Ueshiba, que el va denominar l’Art de la Pau. Es tracta d’una variant en la qual no només és important treballar els aspectes físics i les tècniques marcials, sinó que els seus beneficis s’estenen fins al nivell mental a través de l’educació de la consciència, la sensibilitat, el respecte, la intuïció i l’acció.

Aquesta filosofia va seduir des del principi Mikel Fernández, un lleidatà de 61 anys que treballa en un concessionari d’automòbils. Venia de la pràctica del karate i, el 1988, va entrar en contacte amb l’aikido. “Les seues idees i conceptes, que s’apliquen en tota l’activitat humana, en la qual el conflicte és present, em van convèncer a l’instant ja que hi vaig veure el camí per conservar-me en plenitud, tant físicament com mentalment, al llarg de tota la vida”, assegura.

Des d’aleshores ha plogut molt i el sensei Mikel, tercer dan Fukushidon, ja que és mestre i instructor oficial, ha practicat aquest art amb diferents mestres com Adrià Buñuel, amb qui va començar a exercitar-se al seu centre de la Bordeta de Lleida, o el sensei Santos Nalda, pioner de l’aikido a Aragó.

A través del seus anys de pràctica, aquest membre del Club Aikido Lleida des que es va fundar va veure la necessitat que hi havia de transmetre les seues virtuts a tota la població i “vaig començar amb unes classes a la localitat d’Almacelles. Des d’aleshores no he parat d’organitzar sessions en diferents pobles de Lleida, com Alcoletge o Albatàrrec, i oferir els meus ensenyaments a diverses organitzacions”, explica.    Una de les preocupacions del sensei Mikel és la violència contra la dona. “Va ser arran d’una classe impartida a un grup de dones maltractades, a través de la Creu Roja, que vaig entendre que l’aikido és una art marcial que pot ser-los de gran utilitat. A través de la respiració, el moviment i la concentració, que són els seus grans pilars, aconseguim l’energia, la confiança i la seguretat que ajuden a repel·lir una agressió”, explica.

“L’aikido, que no està considerat com una tècnica de defensa pròpiament dita, resulta enormement beneficiosa per als nens i nenes que el practiquen”, afirma el tercer dan, “ja que millora la flexibilitat, augmenta la concentració, desenvolupa l’equilibri tant físic com psicològic i reafirma la confiança en si mateixos, mentre treballa capacitats tan importants per al seu futur com són la disciplina, la generositat, l’honestedat, la humilitat i el respecte. Tant és així que, per posar un exemple, si un alumne deixa les sabatilles desordenades abans d’entrar al tatami, per molt bé que executi els exercicis, obtindrà un suspens”, adverteix en aquest sentit Mikel.

LES DADES

LES FASES D'UNA CLASSE

1. Pràctica respiratòria

2. Entrenament per parelles

3. Relaxació

BENEFICIS DE L'AIKIDO

Autocontrol     

Concentració

Confiança      

Cooperació

Coordinació

Disciplina

Generositat

Honestedat

Humilitat

Respecte

La pràctica de l'aikido ajuda les dones a repel·lir agressions.

L'aikido, un art no violent per a la defensa

Taller a Albatàrrec - Amb motiu del Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència contra les
Dones, Mikel i la seua dona Carmen Vera, que és primer dan, van impartir un taller organitzat per
l'ajuntament d'Albatàrrec en què també va participar la regidora Mònica Gabarró.

L'aikido, un art no violent per a la defensa

tracking