SEGRE

Històries per a grans persones

Bonaventura Baró s’ha nodrit de la seua experiència professional amb la tercera edat per escriure ‘Petits contes per a gent gran’ || Nou narracions breus inspirades en les seues vivències a la residència Cal Tomeu de Cabanabona

Bonaventura Baró, a la biblioteca de casa seua.

Històries per a grans persones

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Què tenen en comú un apassionat micòleg, una monja cistercenca del segle XIV, un bufó venjatiu o una fada que renega de les xarxes socials? Tots són personatges que poblen el llibre de narracions curtes Petits contes per a gent gran escrit per Bonaventura Baró Xipell (1956), un psicòleg de Balaguer que, després d’exercir la seua professió al departament de Justícia de la Generalitat, ha dedicat els primers anys de jubilació a una de les seues passions, l’escriptura.

Lector impenitent, Baró va treballar també alguns anys a la residència Cal Tomeu de Cabanabona i, fruit de la seua experiència amb les persones grans que hi va conèixer, va nàixer la idea d’aquest llibre, publicat a finals del 2020. “El contingut està dissenyat per minimitzar algunes de les limitacions detectades en les persones de més edat, procurant que sigui al més dinàmic possible i per aconseguir-ho he optat per seleccionar narracions breus, text de lletra gran i abundància d’espais, tot això per aconseguir que la lectura sigui amena, àgil i atractiva”, assegura.

Tres de les narracions del llibre van ser premiades en el seu dia en diferents edicions dels premis Ziryab de Balaguer, la qual cosa va animar Bonaventura a escriure sis relats més i publicar-los en un llibre que s’ha autoeditat. “Publicar amb una editorial és molt complicat”, afirma l’autor, que ja ho havia fet el 2013 amb el seu primer títol, Parmesano, per la qual cosa aconsella a tots aquells aficionats a l’escriptura que aquest és el sistema més fàcil perquè les seues obres vegin la llum.

Una altra de les passions de Bonaventura Baró és la fotografia, “primer amb la càmera i ara amb el mòbil, cosa que em permet compartir imatges als meus comptes de Facebook i Instagram”, explica.

De moment no té cap altre projecte literari entre mans, ja que segons aclareix “no vull marcar-me cap obligació en aquest sentit, ara em ve més de gust dedicar-me exclusivament a la lectura, de fet ja estic inscrit en dos clubs de lectura a la biblioteca de la capital de la Noguera”, encara que sí que li queden moltes altres històries per explicar.

Petits contes per a gent gran, que ja no està a les llibreries, pot adquirir-se a través de les plataformes digitals, en paper o en versió Kindle.

FACILITATS

Un llibre pensat i dissenyat per facilitar la lectura a les persones d’edat avançada

ESCENARIS

La comarca de la Noguera, protagonista

Balaguer i la comarca de la Noguera són els escenaris de la majoria de les narracions de Petits contes per a gent gran. En aquest territori es mouen els protagonistes de les històries de Bonaventura Baró.Tal és el cas del conte Sor Sibil·la de les Franqueses, que transcorre al monestir cistercenc, un escenari que l’autor coneix bé. I si la narració és fruit de la fèrtil imaginació de l’autor, no ho són ni els noms ni els càrrecs d’unes monges que hi residien l’any 1302 que, segons assenyala la nota bene que escriu l’autor a peu de pàgina, estan documentats al llibre Història de la Ciutat de Balaguer de fra Pere de Sanahuja.

El monestir de Santa Maria de les Franqueses, a 3 km escassos de Balaguer, és l'escenari d'un dels contes del llibre.

Històries per a grans persones

tracking