SEGRE

Una Festa de la Cassola per llepar-se els dits

300 comensals en la 35a edició de la cassolada de Benavent de Segrià

Vista general del Poliesportiu de Benavent del Segrià amb els assistents a la 35a edició de la Festa de la Cassola.

Una Festa de la Cassola per llepar-se els dits

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La cassola és un element clau en la gastronomia lleidatana. Tot va començar amb la més coneguda, la de tros, amb conill, costella, caragols, espinacs, patata... però amb el pas dels anys ha acabat convertint-se en una recepta en la qual cap tot: arròs, marisc, pollastre,vedella, bacallà... Li passa una mica com a l’Aplec, que va arrancar amb els caragols com a element principal i, ara, al llarg dels dies de celebració, es cuina fins a l’element més inimaginable. De festes amb la cassola com a protagonista n’hi ha moltes a les comarques de Ponent: Juneda, Linyola, Castellserà... però la de Benavent és una de les més populars. Ha funcionat des del 1987 amb l’organització de l’ajuntament i la col·laboració de les colles, que són l’ànima de la festa.

Segons explica a Cercle Cristina Canela, responsable de la Regidoria d’Educació, Joventut, Infància i Àrea de la Dona, “tots els veïns hi participen d’una manera activa: des dels més petits amb totes les seues famílies al complet fins a la Colla dels Jubilats. L’objectiu és aconseguir que tots gaudeixin del dia, no només amb el dinar... per això en l’edició del 2022, i en les anteriors a la pandèmia, incorporem música amb una discomòbil i activitats lúdiques per als més petits”.

En la primera edició sense restriccions, celebrada el primer de maig, van participar prop de 300 comensals amb una important novetat: l’ajuntament es va responsabilitzar de preparar una cassola popular perquè també hi poguessin participar de manera activa tots aquells veïns i/o convidats que no estiguessin inscrits en alguna colla.       

Fórmules per resistir la Covid

Com que l’objectiu principal de la Festa de la Cassola de Benavent és aconseguir que la tradició no es perdi, en primer lloc, i que tots els veïns s’hi sentin representats; durant els dos anys de la pandèmia l’ajuntament va trobar dos fórmules imaginatives perquè continués viva. El 2020, amb el confinament i amb la col·laboració de tots els veïns, es va editar un vídeo amb imatges de festes anteriors animant perquè tothom cuinés una cassola a casa seua per continuar gaudint de la jornada. El 2021, l’ajuntament va cuinar una cassola de tros gegant que es va repartir per totes les cases de Benavent a un preu simbòlic de dos euros la ració. Es van servir un total de 250 plats. Tot un èxit.

L’edició del 2022, la primera cent per cent presencial després de la Covid, es va celebrar al Poliesportiu Municipal, escenari de les últimes concentracions, malgrat que al llarg de les 35 edicions anteriors la Festa de la Cassola va tenir com a escenari el camp de futbol (la inaugural), l’àmplia esplanada darrere de l’església o els magatzems de l’ajuntament. 

Múltiples receptes.

A la Festa de la Cassola totes les receptes tenen cabuda: des de la tradicional de tros fins a les de marisc, passant per les de carn, pollastre o caragols.

Ludicogastronòmica.

A Benavent no només es potencia la gastronomia local sinó que es busca convertir la trobada en una festa per a totes les edats.

LES CLAUS

35 anys d’història

La Festa de la Cassola de Benavent va celebrar la primera edició el 1987. Sempre organitzada per l’ajuntament, enguany ha celebrat la trenta-cinquena edició.

Els escenaris

Al llarg dels anys la celebració ha anat canviant d’escenari: el camp de futbol, l’esplanada al costat de l’església, el magatzem del consistori i en les últimes edicions, el poliesportiu municipal.

Les restriccions Covid

Les edicions del 2020 i del 2021 van estar marcades per la pandèmia. El primer any de restriccions es va celebrar una cassolada virtual amb tots els participants degustant les tradicionals receptes, i el 2021 l’ajuntament va fer una multitudinària cassola de tros que es va repartir a cada domicili dels participants.

En l'edició del 2022, postpandèmia, van participar més de 300 comensals.

Una Festa de la Cassola per llepar-se els dits

Cassola de marisc

Una Festa de la Cassola per llepar-se els dits

Cassola tradicional de tros

Una Festa de la Cassola per llepar-se els dits

tracking