SEGRE

El bon cuplet ve de Guissona

Glòria Ribera és el valor emergent d’un gènere que encara segueix viu || Amb el seu ‘Parné’ omple allà on va

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Si vostè estava convençut que el cuplet, gènere musical que va arribar a Espanya a finals del XIX, estava en franca decadència i que només podia recordar-se amb les antigues estrelles del gènere com Raquel Meller, La Argentinita, La Fornarina, Sara Montiel, Lilian de Celis, Carmen de Lirio i Olga Ramos (només per citar les més populars), anava molt equivocat. Existeix una nova generació de cantants que mantenen viva la flama del que s’ha vingut a denominar “el reggaeton de faun segle” i que manté alt el llistóamb les seues melodies i unes lletres políticament incorrectes i adaptades als temps que corren: Rodrigo Cuevas, Miguel Rodrigáñez, Julia de Castro i, sobretot, Glòria Ribera, que, ves per on, és lleidatana de cap a peus. Nascuda a Guissona, el seu pare és de la localitat de la Segarra i la seua mare de la Guàrdia d’Urgell. Fins als 16 anys va viure a Guissona fins que es va traslladar a Tàrrega per estudiar el batxillerat d’Arts Escèniques a l’Escola d’Arts Ondara. Amb una formació artística solvent, es va graduar en Art Dramàtic en itinerari i interpretació de Teatre Musical. El seu primer espectacle de cuplets, de creació pròpia, es va estrenar a la Fira de Tàrrega (2019) titulat Versiones parciales y erróneas de mi vida y mi gloria.

Ara passeja per la geografia espanyola el seu segon muntatge, titulat Parné, que combina amb el seu treball de creació col·lectiva amb la companyia José y Sus Hermanas, que li ha valgut el títol d’estrella emergent del gènere que ella mateixa defineix com “irreverent, descarat i psicalíptic”.

Segons reconeix a Cercle, “les cupletistes eren unes de modernes avançades a la seua època. Eren dones polititzades i compromeses amb el seu temps: el cuplet d’abans del 36 es podria dir que era el màxim representant del punk en el gènere de sarsuela”. Glòria Ribera està convençuda que el cuplet té molt de futur entre el jovent. “La Marieta de l’ull viu i el Remena, nena són cuplets i tothom els sap taral·lejar.” La guissonenca té entre cella i cella acabar amb l’etiqueta que “el cuplet és un gènere de padrines i tietes amb les innovacions que presento en els meus espectacles com l’actual Parné”.

LLETRES PICANTS

‘Un paseo en auto’

“Aquello no marchaba y al muchacho ayudé a que su motor funcionara.”

‘Guisando, guisando’

“Con la almeja hago primores, con el conejo también, y lo que hago con los huevos no lo quiera usted saber.”

‘Ven y ven’

“Chiquillo, vente conmigo, no quiero para pegarte, mi vida, ya sabes pa’ lo que digo.”

‘La pulga’

“Rápida salta y se esconde, ya me ha picado, yo no sé dónde.” 

tracking