SEGRE

Cal Marina, el cine d'Anglesola

Ara es commemoren els 90 anys de la seua primera projecció sonora || El local, el més antic de la localitat de l’Urgell, ho va celebrar en gran

David Pradas musicant una projecció silent, al costat l'exposició i la primera càmera sonora.

Cal Marina, el cine d'Anglesola

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Anglesola, localitat de l’Urgell de poc més de 1.300 habitants, està de celebració. El passat 13 d’agost es van commemorar els 90 anys de la primera projecció d’un film sonor a Cal Marina, un local polivalent, encara en actiu, i que ja és, per dret propi, el local més antic d’Anglesola. La pel·lícula que van poder veure els veïns i veïnes del poble va ser Eran trece, un thriller d’aventures dirigit per David Howard i protagonitzat per Juan Torena i Manuel Arbó, que no era cap altra cosa que la versió llatina –una pràctica molt habitual al Hollywood dels anys trenta– de Charlie Chan Carries On, una de les entregues de la franquícia protagonitzada pel detectiu xinès establert als Estats Units creat per Earl Derr Biggers.

Cal Marina, segons explica a Cercle Diana Ruera, una de les actuals responsables de l’establiment, va començar com un local de “parada i fonda” en la ruta cap a Balaguer i Lleida a base de cafès, dinars, vermuts i licors.

Després, ja plenament consolidada com a empresa de restauració amb l’avi Antonio Ruera i els seus fills Ramon Ruera i Dolors Vallés Albareda, es van iniciar en la projecció de cine mut en un magatzem contigu a l’establiment per, ja amb els pares dels responsables actuals, Antonio Ruera i Ana Casteràs, a més de ser un bar restaurant, convertir-se en el cine d’Anglesola des de l’any 1932 –emissió de primer film sonor– fins al 1979.

La celebració del norantè aniversari de l’esdeveniment, gràcies a la iniciativa de Toni Gassó, anglesolenc establert a Barcelona i que està rodant un documental sobre el tema, va consistir en la projecció de films silents i una exposició sobre l’Anglesola dels anys trenta.

EL DETALL

L’estrena del sonor a Anglesola

El 13 d’agost del 1932, Cal Marina d’Angesola va projectar el seu primer film sonor: Eran trece, dirigit per David Howard i que era la versió llatina d’una pel·lícula del mític detectiu Charlie Chan.

Exposició.

Cal Marina, el cine d'Anglesola

La primera càmera sonora.

Cal Marina, el cine d'Anglesola

L'avi Tonet a la sala de projecció.

Cal Marina, el cine d'Anglesola

Els descendents de Cal Marina, que encara la gestionen, amb el mític projector de la sala ubicada a Anglesola.

Cal Marina, el cine d'Anglesola

L'estrena del sonor a Anglesola

Cal Marina, el cine d'Anglesola

tracking