SEGRE

Bitlles, una tradició amb futur

Un esport tradicional que s’assegura la continuïtat amb més de 200 clubs i 2.000 jugadors a tot Catalunya || Lleida s’ha convertit en tot un referent dins del món bitllaire

Campions de la Lliga 2021 i 2022.

Bitlles, una tradició amb futur

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Precisament avui es juga a Ponts el campionat provincial individual de bitlles, per primera vegada es disputarà de manera conjunta a totes les demarcacions catalanes (Mont-ras, Igualada i el Perelló) demostrant que aquest esport tradicional, que amb diferents denominacions i variants es juga des dels Estats Units al Canadà passant pel Regne Unit i França, a part de la pràctica totalitat de les comunitats autònomes espanyoles, està més que viu. A Catalunya aquest joc té el futur assegurat amb més de 200 clubs i 2.000 jugadors que, trencant el tòpic que a les bitlles només s’hi apunta la gent gran, cal destacar l’imparable auge del planter en categories benjamines, alevines, infantils i sub-25.

Les competicions a Lleida estan organitzades per la Federació Catalana de Bitlles, que copa la major part dels tornejos, i l’Associació de Bitlles de Lleida que per a aquesta temporada, que començarà a l’octubre, presenta 35 equips que aspiren a tot. Però és que a més, els bitllaires lleidatans marquen postura en totes les competicions, especialment en les inferiors, la qual cosa garanteix sens dubte la seua continuïtat de cara al futur, com ho demostra el fet que fins a onze jugadors formen part de les diferents seleccions catalanes. Dolors Cots i Mariola Trullols (Olius) en l’absoluta femenina; Manuel Morales (Torà), Lluís Tolosa (Tàrrega) i Koen Balcaen (Olius) a l’absoluta masculina; Abril Asensio, Àngel Asensio (Ponts) i Pol Viladrich (Olius), a la sub-25; i Clàudia Muntada, Carla Muntada i Ramon Vilaseca (Olius) a la infantil.

I no només això. En el quadre d’honor de l’última Lliga Catalana tenim Nayox Seat Tàrrega com a campió de Primera i subcampió de Catalunya absolut; Clínica Dental Tàrrega- Guissona, guanyador a Tercer, i Olius, aconseguint el títol infantil. I aquí s’hi podria afegir les nou medalles d’or, set de plata i tres de bronze als Circuits Catalans individuals i els tres ors, cinc plates i dos bronzes en els catalans individuals.

LES CLAUS

El joc

La modalitat majoritària és la de bitlles a sis (les bitlles a nou es juguen al Pirineu a la Val d’Aran i els dos Pallars). Amb un bitllot (bitlla petita) cal tombar-ne cinc de les sis en cada tirada.

Comarques implicades

A Lleida es juga a la Noguerra, les Garrigues, la Segarra, l’Urgell, el Segrià, el Pla d’Urgell i el Solsonès.

Les associacions

Els diferents tornejos estan organitzats a Lleida per la Federació Catalana de Bitlles i l’Associació de Bitlles de Lleida amb competicions paral·leles i independents.

Bitlles catalanes

Bitlles, una tradició amb futur

El planter. Foto de família a l'últim campionat de Catalunya
infantil i La Galera, campió català el 2022.

Bitlles, una tradició amb futur

La Galera, campió català el 2022.

Bitlles, una tradició amb futur

tracking