SEGRE

MUNICIPIS

Bellpuig dissol el consorci de la Llotja per pèrdues i l'ajuntament n'assumeix la gestió

Obligat per la llei espanyola de reforma local, ja que té unes pèrdues de 6.000 a 7.000 euros anuals || Malgrat tot, preveu tancar el 2016 en positiu i prepara una nova figura legal que l’administri

Façana de l’edifici de la Llotja, creada el 1969 i reconeguda com a mercat d’origen el 1999.

Façana de l’edifici de la Llotja, creada el 1969 i reconeguda com a mercat d’origen el 1999.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’ajuntament de Bellpuig s’ha vist obligat a dissoldre el consorci de la Llotja a causa de les pèrdues econòmiques registrades els últims exercicis. L’alcalde de Bellpuig i president del consell comarcal de l’Urgell, Salvador Bonjoch, va explicar ahir que la llei de Racionalització i Sostenibilitat de l’Administració Local (LRSAL) “ens obliga a tancar el consorci perquè hem acabat els dos últims anys en negatiu i, per tant, és deficitari”.

Bonjoch va explicar que les pèrdues anuals són d’entre 7.000 i 8.000 euros. Si bé va manifestar que aquest 2016 es tancaria en positiu, “ja que hem reduït personal”, va dir també que els últims anys s’han vist obligats a fer noves retallades per reduir les despeses. Així, l’any 2011, quan Bonjoch va entrar al govern local, hi havia a la llotja tres empleats, mentre que actualment tan sols hi ha un treballador a mitja jornada. “Ja no podem reduir més”, va indicar Bonjoch.

En els últims anys, la llotja s’ha vist obligada a reduir despeses i fins i tot prescindir de personal

El pressupost anual del consorci de la Llotja és d’un total de 56.000 euros i compta amb aportacions del departament d’Agricultura de la Generalitat i de la Diputació, de 14.000 euros cada un, del consell comarcal, amb 600 euros, i la resta procedeix de l’ajuntament de Bellpuig. El primer edil va avançar que de forma provisional es farà càrrec de la gestió de la llotja el consistori de Bellpuig, “fins a la creació d’una figura legal que s’està estudiant amb les diferents institucions implicades”.

El ple del consell comarcal de l’Urgell té previst aprovar avui dijous la ratificació de la dissolució i liquidació del consorci.

S’ha de recordar que l’any passat el consistori del municipi ja va plantejar utilitzar part dels equipaments per a altres usos. Així doncs, l’antic local de Creu Roja, situat al costat de la Llotja, es projecta com a espai per a joves emprenedors que utilitzarien els serveis d’internet i algunes sales de les quals disposa la llotja.

La Llotja de Bellpuig es va crear el juliol del 1969 (li falten tres anys per al mig segle). Agricultura la reconeixeria com a mercat d’origen de productes agraris el 1999, i la materialització del consorci va tenir lloc el 2001. Des del seu origen, aquest equipament ha estat un actiu important per als productors agrícoles.

D’aquesta manera, a més dels serveis de la mateixa llotja, també és la seu de moltes jornades i conferències sobre l’agricultura i la ramaderia.

Diversos consistoris han hagut de suprimir entitats municipals

La llei espanyola de reforma local, que va entrar en vigor el 2013, va provocar que alguns ajuntaments de Lleida de menys de 20.000 habitants es veiessin obligats a suprimir patronats o organismes autònoms perquè eren deficitaris. És el cas de l’Institut d’Estudis Comarcals i el Patronat de Turisme del Pla d’Urgell, el consorci del Montsec o el patronat de l’escola de música de Solsona. Aquest va ser un dels mecanismes que van assumir els consistoris de Lleida per garantir l’oferta d’alguns dels serveis públics que per llei no els corresponen però que a la pràctica es repeteixen en gairebé tots els ajuntaments.

Altres van optar per la privatització d’aquests serveis impropis per alliberar-se del dèficit. Segons la reforma local ni els serveis ni els organismes que depenen dels ajuntaments poden ser deficitaris, altrament podran dissoldre’s o es traspassaran a una administració superior.

tracking