SEGRE

AGRICULTURA MEMORIAL FELIP DOMÈNECH

UP estudia denunciar contractes de lloguer al Segarra-Garrigues

Els de la Generalitat a través d’ASG, ja que considera els preus massa alts || Els pagesos denuncien la falta de compensacions a les zones d’aus

Un dels moments de la jornada del Memorial Felip Domènech, ahir a Artesa de Lleida.

Un dels moments de la jornada del Memorial Felip Domènech, ahir a Artesa de Lleida.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Al seu lloc, es presenten Antoni Borràs (portaveu d’Unió de Pagesos en matèria de regadius) i Rafael Piqué. Totes les votacions tindran lloc dimarts excepte les de Tàrrega, que seran demà dilluns. En aquest cas, hi ha també novetats, ja que el fins ara president, Justo Minguella, no opta a repetir en el càrrec.

?

artesa de lleida

El sindicat agrari Unió de Pagesos estudia denunciar a la Unió Europea contractes d’arrendament que Agricultura fa de les finques de les zones d’especial protecció d’aus (zepa) del Segarra-Garrigues a través de l’adjudicatària ASG, al considerar que paga per sobre del preu del mercat, fet que provoca una distorsió en els preus. Així ho va explicar ahir Andreu Ferrer, responsable tècnic del sindicat, durant les jornades del tercer Memorial Felip Domènech a Artesa de Lleida. Ferrer va assenyalar que els contractes vulneren la norma del dret civil d’arrendament de terres, i això “és el que ens impulsa a preparar una denúncia”, va dir.

La declaració d’impacte ambiental del canal obliga a llogar 3.400 hectàrees de finques per gestionar actuacions agroambientals. Enguany es preveu arribar a les 1.980 hectàrees de finques gestionades per Agricultura de les 3.400 previstes. Segons Teresa Fainé, tècnica de l’empresa pública Infraestructures, aquest any estarà implementat els 57% de les mesures compensatòries. Els preus van des dels 200 fins als 300 euros per hectàrea, mentre que el preu actual del lloguer d’una finca de cereal o panís pot rondar dels 100 als 150 euros, la meitat del preu estipulat per la Generalitat.

Per al sindicat, aquestes xifres provoquen una distorsió en el mercat de terres, ja que s’estan oferint uns preus molt alts per terrenys destinats a finalitats ambientals, i que arriben a triplicar els preus habituals de lloguer per a ús agrari de la zona. Els participants a la taula redona van coincidir en la necessitat de compatibilitzar les zepas i la preservació del medi ambient amb el regadiu.

Alguns dels assistents van denunciar la falta de compensacions pel fet d’estar inclosos a les zepas del canal Segarra-Garrigues. El Govern ha aparcat de moment les proves pilot per estudiar si és possible el reg a les zones zepas i la protecció de les aus per falta d’aus.

D’altra banda, la jornada celebrada a Artesa de Lleida també va comptar amb la presentació del llibre sobre les primeres jornades del Memorial, d’Ignasi Aldomà, a càrrec de Pep Riera, excoordinador nacional d’Unió de Pagesos, i l’alcalde d’Artesa de Lleida, Pere Puiggròs.

Eleccions a col·lectivitats i només en una hi ha dos candidatsLes renovades setze col·lectivitats del Segarra-Garrigues celebren entre demà i dimarts que ve eleccions a les juntes i en tots els casos menys en un ja se’n coneix el resultat, ja que únicament s’hi ha presentat una candidatura. L’excepció és Sant Martí de Maldà, una col·lectivitat fins ara presidida per Francesc Xavier Bergadà (proper a les tesis del Manifest de Vallbona), que no optarà de nou al càrrec. Les renovades setze col·lectivitats del Segarra-Garrigues celebren entre demà i dimarts que ve eleccions a les juntes i en tots els casos menys en un ja se’n coneix el resultat, ja que únicament s’hi ha presentat una candidatura. L’excepció és Sant Martí de Maldà, una col·lectivitat fins ara presidida per Francesc Xavier Bergadà (proper a les tesis del Manifest de Vallbona), que no optarà de nou al càrrec.

tracking