SEGRE

SUCCESSOS TRAGÈDIA

Denuncien que les administracions frenen la investigació judicial de la riuada d’Agramunt

Les famílies de les quatre ancianes mortes a la residència els acusen de “fer cas omís” dels requeriments del jutge || Afirmen que la dilació a depurar responsabilitats agreuja el mal sofert

Imatge de l’arxiu de la residència Ribera del Sió hores després de la tragèdia.

Imatge de l’arxiu de la residència Ribera del Sió hores després de la tragèdia.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les famílies de les quatre ancianes d’Agramunt que van morir ofegades el 3 de novembre de l’any passat quan es van inundar les seues habitacions del geriàtric Ribera del Sió per una riuada van emetre ahir un comunicat conjunt en el qual van denunciar que “a data d’avui no només no s’han depurat les responsabilitats, sinó que diverses administracions públiques, malgrat haver estat requerides pel Jutjat d’Instrucció de Balaguer perquè aportessin l’expedient dels fets ocorreguts, han fet cas omís del requeriment”. Pompili Roiger, advocat i portaveu dels familiars, afirma en el comunicat que “administracions i empreses involucrades haurien de saber que el transcurs del temps no fa més lleu el mal, sinó al contrari. Hi ha una gran quantitat d’incongruències i despropòsits de les administracions i empreses relacionades amb aquest cas, sent voluntat dels meus representats l’esclariment dels fets i la imputació de les responsabilitats a tots i cadascun dels intervinents en el succés en la part que els correspongui”. Les famílies també volen agrair les mostres de suport rebudes.

Les víctimes de la tragèdia són Bepeta Ingla Tarragona (de 81 anys), Teresa Farré Aresté (88), Salomé Guixà Gomà (80) i Maria Bernaus Tugues (83). Cinc residents més van aconseguir sobreviure perquè algunes s’havien subjectat als matalassos, que van surar. Totes les ancianes dormien a les habitacions del semisoterrani de la residència privada, tancades després de la tragèdia.

“Hi ha una gran quantitat d’incongruències i despropòsits”, diu l’advocat de les famílies

El síndic de greuges va censurar fa un mes al Parlament la paràlisi institucional després de la riuada mortal i va reclamar una comissió parlamentària per tal d’investigar els fets. Per la seua part, l’ajuntament va recordar que va obligar el geriàtric a clausurar les habitacions del semisoterrani i que traslladarà la guarderia (també inundada), les obres de la qual començaran ben aviat.

La tragèdia va tenir lloc de matinada després que caiguessin fortes pluges a la capçalera del riu Sió a la Segarra. El pont romànic es va embussar i l’aigua va inundar la residència, la llar d’infants municipal, l’escola de música i un centenar d’habitatges. Ningú va alertar els veïns a temps.

Acte de record aquest dijous al complir-se un any de la tragèdiaL’ajuntament d’Agramunt ha organitzat per dijous un acte en memòria de la riuada mortal. Tindrà lloc a les vuit del vespre al passeig Josep Brufau, davant de la capella dels Socós, i el consistori ha convidat tots els veïns a participar-hi escrivint una dedicatòria en unes làmines que seran integrades en un monument de record. Les làmines estan disponibles fins demà a les dependències municipals i a l’Oficina de Turisme. És previst que hi assisteixin familiars de les quatre víctimes mortals.

tracking