SEGRE

ESNOTICIA

Sepultures a la pedra a l’Alt Urgell

A Golmés, l’ajuntament recupera esteles funeràries d’origen medieval

Les esteles funeràries medievals que ha recuperat Golmés.

Les esteles funeràries medievals que ha recuperat Golmés.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

En l’actualitat, 372 dels 1.024 sepelis anuals al cementiri de Lleida han estat incineracions, la qual cosa implica un 36,3%, percentatge que va a l’alça (l’any 2015 van ser un

33,5%). Així mateix, el 22,23 per cent dels enterraments (145) es fan en nínxols nous i el 77,76 per cent restant (507), en tombes que ja s’havien utilitzat anteriorment.

Dos d’aquestes, d’origen medieval, són visitables a Ogern (Bassella) i no són les úniques de la comarca

?

bassella/golmés

El petit cementiri situat al costat de l’església de Sant Serni de la Salsa, al nucli d’Ogern (Bassella), compta amb sepultures excavades a la pedra, de l’època de l’edat mitjana, conegudes com a tombes antropomorfes.

Els historiadors van localitzar ja fa anys en aquesta zona un petit cementiri medieval. Amb el pas dels anys i l’evolució dels sistemes de sepultura, aquestes tombes van quedar tapades. Avui dia dos han quedat visibles i estan localitzades vora el mur que separa el cementiri on fins fa pocs anys encara s’enterraven difunts.

Si bé trobar tombes d’aquest tipus no és un fet gaire habitual, Carles Gascón, tècnic de patrimoni cultural del consell de l’Alt Urgell, explica que a la comarca hi ha altres casos, a Santa Eugènia de la Torre (Montferrer i Castellbò), a la zona coneguda com el coll de Mu (Peramola) o al castell de Castellbò (Montferrer i Castellbò). Les de Sant Serni de la Salsa són les úniques vinculades a un cementiri d’ús recent.

La resta van deixar de funcionar a l’edat mitjana, i ja sigui per la despoblació o perquè l’església al costat de la qual estaven situades va desaparèixer, avui dia es troben aïllades.

Altres motius funeraris d’interès a Lleida són les línies medievals de Golmés, al Pla d’Urgell.

El consistori de la localitat va recuperar una desena d’aquests elements que servien per assenyalar el lloc d’enterrament dels veïns de la comarca durant la baixa edat mitjana, entre els segles XII i XIV.

Procedien de l’antic cementiri, a la zona de l’església, i posteriorment es van dispersar per l’actual.

Pel seu valor històric i artístic, el consistori ha optat per recuperar-les i exposar-les a la nova sala de vetllatoris del cementiri.

També es poden trobar aquest tipus de línies en localitats com el Poal, Ivars d’Urgell i Vilanova de Bellpuig, en els quals han estat reutilitzades com a elements decoratius. A la majoria apareix en relleu una creu grega.

Les esteles funeràries medievals que ha recuperat Golmés.

Les esteles funeràries medievals que ha recuperat Golmés.

tracking