SEGRE

INSTITUCIONS COMISSIÓ BILATERAL

Tancat l’acord que dóna a Aran 22 milions per al 2016

Reclama més competències en Urbanisme, Aigüestortes i fauna

La firma de l’acord de finançament del Conselh d’enguany.

La firma de l’acord de finançament del Conselh d’enguany.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La consellera de Governació, Meritxell Borràs, i el síndic d’Aran, Carlos Barrera, van firmar ahir l’acord de finançament d’aquest any, que ascendeix a 22 milions d’euros. Governació assumeix 21,8 milions, mentre que Presidència, Cultura, Territori i Empresa aporten la resta. La firma es va portar a terme a la reunió de la comissió bilateral que té per objectiu arribar al 2018 amb un conveni definitiu per a l’aportació de partides que contemplin totes les àrees traspassades, tal com estableix la llei d’Aran ratificada el 2015. Aquests 22 milions suposen un lleu increment respecte a la partida de l’any anterior, que va ser de 21,4 (591.558 euros més).

Les transferències de la Generalitat, que ja s’han fet efectives majoritàriament, es destinen al finançament de la institució d’autogovern i de les seues competències. Borràs va assenyalar que hi ha una comissió que començarà a treballar per arribar a un acord definitiu de finançament en dos anys.

Per la seua part, el síndic va indicar que a la reunió es van tractar altres aspectes, com la necessitat de dotar de més capacitat la comissió d’Urbanisme d’Aran perquè les decisions es prenguin des del territori, va sol·licitar la gestió de la zona perifèrica d’Aigüestortes que afecta la Val i de la fauna protegida. En aquest punt va destacar que es vol gestionar des del territori la presència de l’ós. L’últim punt en el qual es treballa és en el reconeixement de les federacions esportives araneses d’esports d’hivern, caça i pesca. Borràs es va reunir amb els alcaldes per presentar el procés Governslocals.cat, en el qual quedarà representada la singularitat d’Aran a l’hora de redactar les futures lleis de les administracions catalanes.

Satisfacció al govern de CDA i crítiques d’Unitat d’AranEl síndic d’Aran, Carlos Barrera, va expressar satisfacció per l’acord. “Tenint en compte que els pressupostos de la Generalitat estan prorrogats, l’augment és important”, va dir Barrera, que va elogiar la “sensibilitat i capacitat de negociació” per part de la Generalitat. Davant d’aquesta valoració positiva, el conselhèr d’UA Francès Boya va criticar el conveni a l’apreciar-hi una pèrdua de capacitat financera de més de dos milions des del 2011. Boya va qüestionar la capacitat del govern de CDA per recuperar polítiques pròpies i fer servir els recursos per a accions no finalistes.

tracking