SEGRE

TURISME INSTAL·LACIONS

Les acollirà la primera oficina de Turisme de ‘primera categoria’ de les comarques de Lleida

Una qualificació que només tenen cinc més a tot Catalunya || L’ajuntament la licita per mig milió d’euros com a centre per promocionar Aran i el territori català entre visitants estrangers

L’oficina de turisme s’instal·larà al nord del poble al peu de la carretera N-230.

L’oficina de turisme s’instal·larà al nord del poble al peu de la carretera N-230.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’ajuntament de Les ha tret a concurs les obres d’una nova oficina de turisme, la primera a Lleida que tindrà la qualificació de “primera categoria” de la Generalitat. Així ho va corroborar el departament d’Empresa, que va indicar que només la tenen cinc equipaments turístics a tot Catalunya. Les obres d’aquest edifici, que portarà el nom d’Info Les i s’ubicarà al peu de l’N-230 al nord de la població, tenen un pressupost de licitació de mig milió d’euros. La major part d’aquesta suma, uns 400.000 euros, correspondran a aportacions de la Generalitat.

És el fruit d’un acord després d’anys de litigi arran de la renúncia del Govern a construir el Centre d’Acollida Turística (CAT) previst en aquesta localitat aranesa (vegeu el desglossament).

L’ajuntament espera poder obrir aquesta oficina de Turisme a finals de l’any que ve

L’alcalde de Les, Emili Medan, va explicar que aquesta oficina s’ha concebut com un equipament per rebre el turisme que arriba a Catalunya des de França, de manera que donarà a conèixer “tant l’oferta de turisme de Les i de la Val d’Aran com també la del conjunt del territori català”. Va afegir que servirà també per divulgar la llengua i la cultura occitanes. L’ajuntament, que ja va requalificar anys enrere els terrenys de propietat municipal com a espai per a equipaments al sector d’Escamunt, podria adjudicar les obres a finals d’aquest any i confia a poder obrir les noves instal·lacions abans que finalitzi l’any 2017.

La normativa de la Generalitat reserva la classificació de “primera categoria” a instal·lacions a partir de 80 metres quadrats de superfície i amb un aparcament proper. A banda d’oferir els serveis obligatoris per a les categories inferiors (com monitors de consulta i reserves d’allotjament, entre d’altres), han d’incorporar també un espai per a exposicions o per a projeccions de material audiovisual i una àrea d’exhibició i mostra de productes.

Totes aquestes instal·lacions formen part del projecte que l’ajuntament ha tret a concurs, així com un espai dedicat a la degustació de productes d’alimentació aranesos.

Així mateix, el decret de la Generalitat sobre oficines de turisme estableix que el personal ha de “promoure i impulsar” accions de promoció turística a la zona. Actualment tenen la primera categoria les oficines de turisme de l’Ametlla de Mar, Vimbodí i Poblet, Sant Feliu de Guíxols, Palamós i Vic, segons dades de la conselleria d’Empresa.

Acord després d’anys de litigi pel centre CAT que el Govern va descartarEl Centre d’Acollida Turística (CAT) de Les havia de formar part d’una xarxa d’oficines turístiques que el Govern tripartit va projectar durant la dècada passada, cada una dedicada a un aspecte de la identitat cultural catalana. La prevista a Aran havia de donar a conèixer la llengua i la cultura occitanes. Aquest projecte va quedar descartat en els primers anys de crisi, quan ja s’havia construït el CAT de Cervera. La renúncia del Govern va arribar quan Les ja havia requalificat els terrenys i havia fet la seua aportació a l’associació de municipis creada per impulsar la xarxa CAT. El consistori va rebutjar llavors recobrar els seus fons i va exigir a la Generalitat que fes efectiva la seua aportació. Després d’anys de litigis, sentències judicials han donat la raó al municipi. Com que el projecte CAT ja no existeix, la proposta original s’ha reformulat i adaptat en aquest nou projecte, que porta el nom d’Info Les.

tracking