SEGRE

TEMPS PREVISIÓ

Quinze graus sota zero en zones del Pirineu i les pistes ja tenen trenta centímetres de neu

En poblacions d’alta muntanya els termòmetres van arribar a marcar fins a 7 graus negatius

Zones nevades a les pistes de Baqueira-Beret, on s’han assolit els 30 centímetres.

Zones nevades a les pistes de Baqueira-Beret, on s’han assolit els 30 centímetres.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’entrada d’una massa d’aire polar ha fet que les temperatures hagin baixat considerablement aquest cap de setmana, més de 10 graus en poc més de 24 hores. Així doncs, en punts del Pirineu es van registrar durant la jornada d’ahir des dels 7 graus sota zero al Pla de Beret o Salardú, fins als 5 negatius a Vielha, a la Val d’Aran, o els menys 6 d’Espot, al Pallars Sobirà.

No obstant, per sobre dels 2.000 metres els termòmetres van arribar a marcar 15 graus sota zero, una tònica que es mantindrà durant avui i demà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC). Aquesta situació beneficia les estacions d’esquí que ja han posat en marxa els canons de neu artificial (vegeu el desglossament).

La primera nevada de la temporada va deixar entre 5 i 30 centímetres de neu a les cotes més altes i va obligar a netejar el port de la Bonaigua durant la nit de dissabte. És el cas de la zona del puig Falcó, a la Vall de Boí, o dels més de 15 a la cota 1.500 de Baqueira. A Port Ainé, al Pallars Sobirà, també es van acumular més de dos centímetres i es van assolir els dos graus negatius.

Malgrat que durant el matí d’ahir va lluir el sol a les comarques de muntanya, la nuvolositat va anar apareixent a última hora de la tarda, amb la qual cosa la previsió és que pugui nevar sobre els 1.000 metres i arribar als 800 a Aran al llarg de les pròximes hores. Els termòmetres seguiran entre els quatre i nou sota zero a les capitals del Pirineu.

Abans de l’arribada de la neu, les pluges també han estat de rellevància a la muntanya i s’han arribat a acumular 124 litres per metre quadrat en zones de la Vall de Boí o més de cent litres per metre quadrat a Capdella. Pel que fa al pla, aquest descens també s’ha fet notar i a les capitals de comarca com les Borges Blanques, Cervera o Tàrrega les mínimes van oscil·lar entre els quatre i sis graus, temperatures que es mantindran en els propers dies.

Baqueira-Beret té prevista l’obertura el 26 d’aquest mes encara que si continua nevant i fent fred no descarta posar en marxa les instal·lacions el dia 19, malgrat que sigui parcialment. Els termòmetres també van marcar sota zero a Espot i Port Ainé, per la qual cosa la innivació també era possible als complexos del Pallars Sobirà.

Els canons, a ple rendiment per obrir temporada al més aviat possible

La primera nevada d’importància, sumada al fet de la forta baixada de les temperatures, ha permès que els canons de neu artificial de gairebé totes les estacions d’esquí estiguin a ple rendiment per preparar la campanya d’esquí del 2016-17. Segons l’alcalde de la Vall de Boí, Joan Perelada, si segueix així aquesta tònica, l’estació de l’Alta Ribagorça podria obrir a finals de novembre, encara que la previsió és fer-ho el dia 2 de desembre (vegeu SEGRE del dimecres 3). Per la seua banda, Baqueira, un altre dels complexos que té els canons en marxa, presentarà les novetats de la campanya dimecres vinent.

Zones nevades a les pistes de Baqueira-Beret, on s’han assolit els 30 centímetres.

Zones nevades a les pistes de Baqueira-Beret, on s’han assolit els 30 centímetres.

tracking