SEGRE

AGRICULTURA PRODUCCIÓ

La sequera dispara el preu de la tòfona fins als 600 € el quilo

Comença la recol·lecció, que els productors creuen que acabarà abans del març || Senglars i furtius, altres agents perjudicials

Gossos ensinistrats en la recerca de tòfones aquesta campanya.

Gossos ensinistrats en la recerca de tòfones aquesta campanya.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La sequera d’aquest estiu, sobretot, però també els danys provocats pels senglars i els furtius minvaran de forma significativa la producció de trufes silvestre d’aquest any. La campanya de recollida va començar ahir i s’allarga habitualment fins a mitjans de març. No obstant, segons els experts com Pere Muxí, productor del Solsonès i el Berguedà, “serà molt estrany arribar a aquell mes perquè el producte s’acabarà molt abans”. Per segon any consecutiu no s’assoliran els objectius a causa de la falta d’aigua i les altes temperatures al bosc al juliol, agost i setembre. Segons Muxí, en una bona temporada com la del 2015 s’arriben a recollir entre 5.000 i 7.000 quilos a totes les comarques tofonaires, xifres que també avala el Centre Tecnològic i Forestal de Catalunya. A Lleida aquest territori inclouria el Solsonès, la Noguera, els dos Pallars, l’Alta Ribagorça i l’Alt Urgell, principalment.

Muxí va indicar que és molt probable que aquest any no s’arribin a recollir ni 2.500 quilos.

Aquesta circumstància encareix el preu d’aquest fong molt preuat en la gastronomia, que podria superar als establiments els 600 euros el quilo. No obstant això, cal tenir en compte que només els restaurants les compren en grans quantitats, en especial, del mercat francès, que és el principal client.

Per a aquesta campanya, els agents rurals han expedit prop de 400 llicències, gairebé un centenar menys que el 2015, la majoria a Osona, el Solsonès i el Berguedà, per la mala climatologia.

A més, els rurals han extremat la vigilància en les àrees tofonaires, fins i tot amb càmeres, per tal d’evitar que els furtius s’emportin les tòfones abans de temporada, la qual cosa pot repercutir en multes de fins a 3.000 euros. Els productors exigeixen més batudes i permisos per a la caça de senglars.

tracking