SEGRE

POBRESA ENERGÈTICA

Els consells paralitzen centenars de talls de llum i gas a famílies amb pobresa energètica

A partir dels informes de vulnerabilitat dels Serveis Socials i dels llistats de les subministradores || Endesa dóna d’alta aquests serveis a la família de Balaguer que viu en un pis de lloguer social

La família de Balaguer després d’aconseguir que els instal·lessin els comptadors de la llum i el gas.

La família de Balaguer després d’aconseguir que els instal·lessin els comptadors de la llum i el gas.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Cada setmana els consells comarcals de Lleida reben llistes de desenes de famílies que no han pagat el rebut de les empreses subministradores de llum, gas i aigua. En el cas de l’aigua, es tracta en la majoria de localitats de serveis públics municipals, per la qual cosa els ajuntaments assumeixen la gestió de la morositat. Alguns ajuntaments i tots els consells han emès en el que va d’any centenars d’informes de vulnerabilitat que han evitat en molts casos (més de 500) talls de proveïments de llum i gas, i en d’altres han atès el pagament de les factures de les subministradores. A Balaguer actualment els Serveis Socials atenen 80 famílies i han impedit el tall de subministrament en més de 24 casos. El consell de la Noguera ha evitat 50 talls de subministraments. A l’Alta Ribagorça s’han atès en els últims sis mesos 23 famílies i en alguns dels casos “hem pagat factures, però no hem liquidat el deute”, va apuntar el president de l’ens comarcal, Josep Lluís Farrero. El Solsonès va evitar el 2015 el tall de subministraments a dotze famílies en situació de pobresa energètica. A l’Alt Urgell i el Pla d’Urgell, aquesta xifra s’eleva als 175 i 174 respectivament (89 casos, per part de l’ajuntament de Mollerussa). Al Jussà a través dels informes de vulnerabilitat es van evitar en deu famílies més i al Sobirà, en dos. Els serveis socials de l’Urgell han impedit el tall a 55 famílies. Una xifra que s’eleva als 502 casos en set de les comarques de Lleida, i que podria duplicar-se si es comptabilitzessin els casos de les Garrigues, que en només una setmana han tramitat tres informes amb el llistat de diverses famílies afectades; la Segarra; el Segrià i Aran, que ahir no disposaven de dades. Precisament ahir, Endesa va donar d’alta els serveis de llum i gas a l’habitatge de Bankia a Balaguer, destinat a lloguer social, on fa gairebé un mes viu una parella i el seu fill d’onze mesos. El consistori va denunciar les “traves” per instal·lar els comptadors. Endesa va assegurar que el 30 d’octubre es va sol·licitar l’alta encara que la documentació tècnica estava caducada i no va ser fins a l’11 de novembre quan es va actualitzar l’expedient.

Lleida

Mig centenar de persones es van concentrar ahir a la plaça Paeria de Lleida en contra de la pobresa energètica i en solidaritat amb la família de l’anciana de Reus que va morir aquesta setmana com a conseqüència d’un incendi provocat per una espelma. Els manifestants es van concentrar amb pancartes en les quals es podia llegir: “La Pobresa energètica mata.”

Durant l’acte es van posar unes espelmes a terra en record de l’anciana i es va fer un minut de silenci. La Taula de Pobresa Energètica de Lleida va demanar responsabilitats per les morts causades per la falta de subministraments, i va exigir a les administracions el compliment de la llei. Van remarcar que és intolerable que hi hagi talls de proveïments que afectin greument les persones més vulnerables de la societat sense tenir en compte el principi de precaució. Uns principis que obliguen les subministradores a consultar els serveis socials abans d’executar els talls d’energia. Jordi Cipriano, de la Taula de Pobresa Energètica de Lleida, va destacar que la llei és plenament vigent i que “la Paeria ha de fer complir els protocols que estableix aquesta”, va dir. D’altra banda, el Comú de Lleida presentarà una moció en el pròxim ple perquè la ciutadania conegui els seus drets i que inclou mesures per abordar la problemàtica.

Fons socials per al pagament de lloguers o d’aliments La majoria de consells disposen d’un fons social per atorgar ajuts d’“emergència social” i afrontar casos no només de pobresa energètica, sinó per pagar part del rebut del lloguer o per a la compra d’aliments. Al consell de la Noguera l’any 2015 es van destinar 50.000 euros a ajuts directes i “urgents” i per comprar aliments, va explicar el regidor de Serveis Socials, Josep Lluís Bonet. Per la seua banda, també el consell del Solsonès disposa d’un fons social propi a través del qual s’ha ajudat més de noranta famílies. Al seu torn, l’Alta Ribagorça també atorga ajuts per a casos extrems de vulnerabilitat i per ajudar famílies a atendre pagaments fixos mensuals.

La família de Balaguer després d’aconseguir que els instal·lessin els comptadors de la llum i el gas.

La família de Balaguer després d’aconseguir que els instal·lessin els comptadors de la llum i el gas.

tracking