SEGRE

MEDI AMBIENT RESIDUS

El consell planteja quatre alternatives a portar la brossa de la comarca al Pla

Centrades a modificar el complex de les Borges, ja que anar a Castellnou és molt car

Vista de l’abocador de les Borges al màxim de capacitat.

Vista de l’abocador de les Borges al màxim de capacitat.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El consell de les Garrigues ha convocat els alcaldes de la comarca el pròxim 2 de desembre per acordar on es porten les escombraries que generen els vint-i-quatre municipis que la integren. Hi ha quatre alternatives a portar els residus a l’abocador del Pla, a Castellnou de Seana, que és l’opció per la qual aposta la Generalitat. Tanmateix, segons l’alcalde de Juneda i president de l’organisme comarcal, Antoni Villas, aquesta és una de les cinc propostes que s’estudiaran a fons i que estan a sobre de la taula.

La primera és ampliar l’actual vas amb una nova cota de coronació, la qual cosa donaria capacitat per a uns dos o tres anys més. La segona proposta es basa en la primera, que seria buscar fons en aquell temps per poder ampliar l’abocador amb un altre vas, que donaria entre 4 i 7 anys per buscar noves solucions. La tercera opció és portar els rebutjos al subabocador de la Granadella, i la quarta, fer-ne un de nou a les Borges amb una petita planta de tractament al complex. Portar la brossa a l’abocador del Pla és l’opció menys complexa, però suposarà un augment d’entre 15 i 30 euros a l’any en els rebuts de cada habitatge (que podrien passar dels 110 als 140 €) només per l’encariment en el transport. Aquest és un dels motius pels quals els alcaldes hi són reticents.

Segons Villas, aquests dies està mantenint reunions amb els primers edils de cada municipi per exposar la situació, ja que l’abocador de les Borges està al màxim de la seua capacitat i “cal prendre una resolució ja”, va indicar.

El Govern compta que les escombraries aniran al Pla, on té pensat fer una planta de tractament i selecció, i veu improbable comptar amb més partides pressupostàries per a grans infraestructures a la capital de les Garrigues.

tracking