SEGRE

TURISME NEU

L’esquí preveu el millor hivern de la dècada amb 1,3 milions de forfets

Les estacions lleidatanes esperen assolir xifres dels anys anteriors a la crisi || Després d’invertir 8,7 milions, en gran part per assegurar neu a les pistes

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Les estacions d’esquí de Lleida iniciaran la temporada després de fer inversions per valor de 8,7 milions d’euros i amb la perspectiva de superar els 1,33 milions de forfets venuts, la xifra més gran en una dècada i només al nivell de l’hivern 2008-2009. Baqueira confia a poder obrir pistes aquest mateix dissabte, mentre que Boí Taüll “garanteix” l’obertura d’una bona part del seu domini esquiable el 2 de desembre, la mateixa data en què preveuen inaugurar la temporada Port Ainé, Espot Esquí, Port del Comte i Tavascan. La previsió de superar els 1,27 milions de forfets de la campanya 2015-2016 es basa en l’expectativa d’una temporada més llarga. Davant dels 128 dies d’esquí de l’hivern passat, s’espera sumar-ne un total de 148 fins a setmana santa. Totes les estacions mantenen els preus de l’hivern passat per al forfet de dia i el de temporada excepte Baqueira, que els apuja una mitjana d’un 2% i cobrarà 50 euros per l’entrada d’un dia i, per primera vegada, 1.000 euros per l’abonament de temporada.

El director de la patronal de l’esquí Acem, Joaquim Alsina, va destacar que el sector manté els preus “per sota del creixement de la inflació” i va assenyalar que el desafiament principal per als propers anys és “augmentar el nombre d’esquiadors”. Pel que fa a les novetats, una gran part de la inversió s’ha destinat a garantir la neu sobre les pistes (vegeu el desglossament). A la inversió a cada domini esquiable, s’hi sumen 400.000 euros per assegurar talussos a l’accés a Port Ainé, una via que ha patit despreniments en anys anteriors.

La inversió per assegurar la neu arriba després del difícil inici de temporada 2015 per falta de nevades

La Diputació de Lleida va acollir la presentació de les novetats de la temporada d’esquí, així com la campanya del Patronat de Turisme per donar a conèixer l’oferta de neu lleidatana, a la qual destina 400.000 euros. El director de l’organisme, Juli Alegre, va avançar que han constatat ja un bon ritme de reserves per al pont de la Puríssima. Per la seua part, el president de la Diputació, Joan Reñé, va destacar que esperen superar l’impacte econòmic de la temporada passada, que l’ens provincial xifra en 380 milions d’euros. Així mateix, va apuntar que l’esquí genera 1.500 llocs de treball directes i 7.500 més d’indirectes en diferents sectors.

D’aquesta manera, Baqueira va indicar que, en comptes d’augmentar el nombre de canons, ha optat per renovar els ja existents per reduir el consum d’energia i aprofitar al màxim els moments en els quals les condicions climatològiques permeten fabricar neu artificial.

Així mateix, l’estació ha adquirit quatre noves màquines trepitjaneu. Una bona part de la inversió de la Generalitat de Catalunya a Boí Taüll s’ha destinat a innivació i màquines trepitjaneu, mentre que Port del Comte ha adquirit també nous canons, ha instal·lat un quilòmetre de paravent per acumular-hi neu i després distribuir-la sobre les pistes i hi ha fet sembres per afavorir que la neu s’assenta sobre la vegetació.

En el cas de Port Ainé i Espot, Ferrocarrils de la Generalitat ha revisat les instal·lacions ja existents.

De canons a pistes sembrades per tenir neuArran de l’experiència de l’any passat, amb un inici de campanya difícil a causa de l’escassetat de nevades fins ben entrat el mes de gener, els diferents dominis esquiables han renovat aquest any canons de neu i han adquirit noves màquines trepitjaneu. També han instal·lat paravent per acumular-la en episodis de tempestes i, en alguns casos, han sembrat vegetació a les pistes durant els mesos d’estiu per tal d’afavorir que els flocs s’assenten.

La presentació de la temporada d’esquí, ahir a la Diputació.

La presentació de la temporada d’esquí, ahir a la Diputació.

tracking