SEGRE

ADMINISTRACIONS FINANCES

La Diputació aprova uns comptes de 123 milions amb l'únic vot contrari de la CUP

Aval de CiU amb suport del PSC i Esquerra finalment s’absté, al costat de C’s i el PP || Reñé defensa una despesa directa de 53,5 milions als pobles, dels quals 30 procedeixen del crèdit, per a 2017 i 2018

Els diputats de CiU, PSC i UA a l’hora d’emetre els vots favorables als pressupostos del 2017.

Els diputats de CiU, PSC i UA a l’hora d’emetre els vots favorables als pressupostos del 2017.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Els vots de CiU, PSC i UA van permetre aprovar ahir el pressupost de la Diputació per al 2017, que ascendeix a 122,9 milions d’euros, un 19,2% superior al d’aquest exercici (106 milions). ERC, C’s i PP es van abstenir i la CUP s’hi va posicionar clarament en contra. El sistema de concessió d’ajuts als municipis va centrar la polèmica, ja que ERC va qüestionar els ajuts directes i va exigir un altre model basat en criteris de població o extensió fent prevaler la concurrència pública. El president, Joan Reñé, va defensar el modus operandi de la institució i va assenyalar que sempre cal tenir partides per a emergències i imprevistos. “Fins ara, no hi ha hagut queixes de cap alcalde i cap poble que hagi sol·licitat ajuts no s’ha quedat sense diners”, va dir.

El pressupost preveu una aportació directa al món local de 53,3 milions. D’aquests, 30 se sufragaran mitjançant el crèdit (vegeu SEGRE del dia 15), 15 s’invertiran l’any vinent i els altres 15, el 2018. D’aquestes partides, 10 milions s’atorgaran als consistoris per concurrència pública. Es finança així el pla extraordinari per als municipis que ha de suplir el Pla Únic d’Obres i Serveis (PUOSC) de la Generalitat, anul·lat per la crisi. Reñé va indicar que “aquest és el pressupost de la Diputació més bolcat en els pobles”, en el qual s’han introduït diversos ajustos en els últims dies que van comportar el suport del PSC i UA. El PP va retirar les seues esmenes contràries a sufragar entitats independentistes i C’s va qualificar la seua abstenció de “crítica i constructiva”, encara que va denunciar la falta de transparència en les finances. La CUP va reclamar més partides socials i més contenció i reduir els sous de càrrecs electes, eventuals i de confiança. Només ella va votar-hi en contra. ERC, de la qual es van rebutjar les esmenes centrades en la concessió d’ajuts, va reconèixer que és el pressupost amb més diners per als pobles en anys.

El president de la institució provincial va destacar que el pressupost que es va ratificar ahir és fruit de l’esforç que s’ha fet en els últims cinc anys per reduir l’endeutament, que ha passat del 103% de l’any 2011 al 37,23% del tercer trimestre d’aquest exercici, la qual cosa ha permès recórrer al crèdit per posar en marxa el nou pla extraordinari d’inversions al món local 2017-2018. En aquest sentit, Reñé va lamentar no haver tingut cap més suport que el de PSC i UA. Amb aquestes operacions de crèdit, el deute de la Diputació se situarà en un 60% dels seus recursos ordinaris, molt per sota del límit fixat en el 75%.

Al marge del nou pla d’inversions en els ens locals, el pressupost manté un programa de despesa en xarxes de subministrament d’aigua, al qual destina 1,8 milions d’euros; el pla de millora i manteniment de camins municipals, amb una partida d’1,4 milions; el pla d’inversions locals (PIL), amb una dotació d’1,5 milions, i també crea el pla d’arrendaments i subministraments locals, amb un import d’1,8 milions d’euros.

Alhora, també es mantenen els convenis amb els consells comarcals (2 milions d’euros) per a l’assistència tècnica, econòmica i jurídica.

La Diputació també crea una nova partida de 4 milions d’euros per sufragar totes les inversions presentades al FEDER i als plans d’especialització i competitivitat territorial. Destina 7,6 milions distribuïts en diferents ajuts, com, per exemple, el manteniment de consultoris mèdics, la contractació de socorristes de les piscines municipals, els tanatoris i vetllatoris i en el qual s’inclouen 2 milions per a entitats socials del territori. En l’àmbit de la sanitat, s’ha de destacar els 5,8 milions que aportarà per a inversions en els hospitals Arnau de Vilanova i Santa Maria i altres equipaments sanitaris públics.

Uns altres 3 milions d’euros aniran dirigits l’any 2017 a les instal·lacions necessàries en el centre d’estudis de Veterinària de la Universitat de Lleida, en concret, l’acabament de l’aulari del campus d’Agrònoms i per a l’execució del projecte constructiu de l’hospital veterinari que s’ubicarà al costat del Centre de Recerca Biomèdica Avançada (CREBA) de Torrelameu.

Igualment, s’inclouen subvencions per a la nova seu del Museu Morera de Lleida ciutat, dins de les inversions en cultura.

Els diputats de CiU, PSC i UA a l’hora d’emetre els vots favorables als pressupostos del 2017.

Els diputats de CiU, PSC i UA a l’hora d’emetre els vots favorables als pressupostos del 2017.

tracking