SEGRE

PRESSUPOSTOS GENERALITAT 2017

L'augment de taxes i l'escassa partida de la C-14, crítiques al pressupost

El cànon de l’aigua també s’incrementarà un 1,5 per cent || L’escola de Pinyana de Lleida, sense partida, i l’institut d’Alpicat, en una inversió genèrica

El canal Segarra-Garrigues, amb 19 milions d’euros, segueix sent l’obra estrella de la Generalitat.

El canal Segarra-Garrigues, amb 19 milions d’euros, segueix sent l’obra estrella de la Generalitat.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’increment de taxes en percentatges del 30% en nombrosos casos i l’escassa partida destinada al túnel de Tres Ponts a la C-14 (poc més de 3.000 euros) van centrar ahir les crítiques al projecte de pressupostos de la Generalitat, presentat dimarts. A falta d’una millor anàlisi en els propers dies, els sindicats agraris van afirmar ahir que l’augment de les taxes i els impostos afecta de ple el sector, per exemple, en la creació de la taxa per la tramitació de plans de purins (de 15 a 200 euros) o l’establiment d’un règim sancionador en la mateixa matèria. Fonts del sector van assenyalar que les multes per infraccions ja estaven previstes, però no així les dirigides als tècnics que elaboren els plans, que preveuen la inhabilitació en diversos supòsits.

Jarc va denunciar una excessiva càrrega impositiva i va afegir a les anteriors una taxa per obtenir o renovar el carnet d’aplicador de productes fitosanitaris o l’increment d’entre un 15% i un 37% en les d’inscripció de vehicles agrícoles o d’autoritzacions de plantació de vinya. A les taxes agràries, mediambientals o turístiques, s’afegeixen moltes altres modificacions, com les de pesca, caça o sanitat. Així, la renovació de la targeta sanitària individual passarà de 7,35 euros a 10. D’altra banda, l’ACA va avançar ahir que el cànon de l’aigua pujarà un 1,5%, d’acord amb el pla econòmic i financer de l’organisme. A la C-14, Compromís per la Seu va denunciar que el túnel de Tres Ponts, la licitació del qual es va anunciar per a aquest any, té una partida escassa (3.569 euros, davant dels 40 milions que es preveu que costarà). En un altre ordre de coses, el Govern va confirmar que no hi ha partida per a l’escola de Pinyana a Lleida per falta de terrenys (la cessió dels quals va aprovar la Paeria recentment) i va dir que la partida per construir el nou institut d’Alpicat s’emmarca en la genèrica de renovacions, ampliacions i millores.

Agricultura augmenta la inversió després de cinc anys de descensos

La partida de la conselleria d’Agricultura, de 304 milions d’euros el 2017, implica el primer increment després de cinc anys de caigudes continuades de la inversió, segons fonts del departament. En concret, del 2010 al 2015, havia descendit un 47%, mentre que la previsió del 2017 suposa un increment de l’11,35% en relació amb els comptes del 2015 (i no del 2,4% com per error va publicar ahir aquest diari). En matèria de carreteres, al marge de les obres de manteniment, destaca també la inversió en quatre quilòmetres de l’LP-3322 entre Linyola i Bellcaire, d’almenys 230.000 euros, mentre en equipaments industrials el polígon Vinyes del Mig de Bell-lloc s’emporta quatre partides que sumen uns 850.000 € en total. L’alcalde, Carles Pla, va remarcar que es tracta d’obres pendents de l’Incasòl, com la depuradora, l’estació de tractament d’aigua potable i la connexió elèctrica.

tracking