SEGRE

RAMADERIA DEJECCIONS

Proposen limitar purins amb una moratòria de granges

Un informe del síndic de Greuges, que planteja també reduir cabanya || A l’espera de la nova normativa per regular-ho

El síndic, Rafael Ribó, va presentar ahir l’informe sobre purins.

El síndic, Rafael Ribó, va presentar ahir l’informe sobre purins.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El síndic de Greuges planteja una moratòria en l’autorització de noves granges a les comarques “saturades per nitrats” fins que la Generalitat aprovi la nova normativa per a la gestió de purins. En un informe sobre la contaminació de les aigües subterrànies publicat ahir, recomana al Govern “valorar si és necessària” aquesta mesura, encara que apunta que “haurà d’aplicar-se una moratòria” si l’aprovació de nova regulació es prolonga durant més de sis mesos. El text apunta també a la possibilitat de reduir la cabanya ramadera per posar límit a la contaminació d’aqüífers.

Les recomanacions del aíndic arriben després de constatar que plans de gestió de purins vigents fins ara ocultaven abocaments excessius en cultius, a causa que, en alguns casos, més d’un pla compartia les mateixes finques. És un problema que Agricultura ha detectat aquest mateix any al 15% d’aquests documents i que és en procés de regularització mitjançant aplicacions informàtiques que permeten un control més efectiu.

D’altra banda, el síndic proposa que almenys el 50% de les dejeccions es tractin amb “sistemes de depuració i plantes de compostatge” en un termini de dos anys. L’informe planteja una moratòria quan la Generalitat aplica ja restriccions a construir i ampliar granges. Així, Urbanisme rebutja projectes en zones vulnerables a la contaminació per nitrats (més de cent municipis al pla de Lleida) si Agricultura no ha validat prèviament el seu pla de gestió de les dejeccions. El síndic reconeix que aquesta mesura no ha comptat amb el vistiplau del sector ramader, que reclama celeritat en l’aprovació de la nova normativa. Prevista inicialment per a enguany, s’espera ara per al primer trimestre de l’any 2017.

tracking