SEGRE

ESNOTICIA

Torna la neu al Pirineu després de 45 dies i causa problemes a les carreteres

Un accident entre un cotxe i un camió talla més d’una hora l’N-230 a Vielha

Una màquina llevaneu treballa a la C-28 al port de la Bonaigua.

Una màquina llevaneu treballa a la C-28 al port de la Bonaigua.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La neu va tornar ahir al Pirineu després d’un mes i mig de sequera i va deixar més de 25 centímetres (fins a mitja tarda) en algunes cotes d’Aran. Va provocar problemes en la circulació de vehicles i va obligar a tallar l’N-230 a causa d’una col·lisió entre un camió i un turisme. D’altra banda, la boira va deixar pas al sol a les comarques del pla.

La primera i única nevada remarcable aquest hivern al Pirineu de Lleida va tenir lloc el 26 de novembre passat i no es va repetir fins ahir, un mes i mig després. Fins a les sis de la tarda havia deixat més de 25 centímetres de neu nova a Baqueira i més de 15 a Tavascan, l’estació d’esquí de la qual encara no ha pogut obrir però espera fer-ho en els propers dies (vegeu la pàgina 4). Més gruixos remarcables van ser els 12 centímetres de Vielha i els 12 d’Espot (a la cota 2.500, on s’acumulen gairebé 70 centímetres amb l’anterior nevada).

La nevada va complicar durant el matí la circulació a diverses carreteres del Pirineu, especialment a Aran. En concret, va ser necessari l’ús de cadenes a la C-28 al port de la Bonaigua, la N-141 a Eth Portilhon i la C-C-142b d’accés al pla de Beret, mentre que al túnel de Vielha es va prohibir la circulació a camions articulats. A més, l’N-230 va quedar tallada a les 12.30 hores a Vielha arran del xoc entre un camió i un turisme, probablement a causa de les condicions de la carretera. El conductor del vehicle, un veí de Les de 58 anys, va quedar atrapat i va haver de ser rescatat pels bombers. Va patir policontusions i va ser evacuat a l’hospital de Vielha. La carretera es va obrir de nou abans de les 2 de la tarda. També a la tarda, si bé continuava nevant, la situació es va normalitzar tret de la C-28 i la C-142b, on calia l’ús de cadenes.

A les comarques del pla, la boira va signar una treva gairebé al llarg de tot el dia, després d’uns mesos de desembre (amb 26 dies de boira) i gener especialment durs per la falta de visibilitat, la forta humitat i, en l’última setmana, les baixes temperatures.

Les temperatures mínimes es van mantenir ahir a sota dels zero graus en gairebé totes les comarques, encara que van pujar entre tres i cinc graus, superant les intenses glaçades de diumenge i dilluns.

El fred ha tingut conseqüències aquests dies. Al marge de l’operació Iglú (amb 81 sense sostre atesos a Lleida diumenge), a l’escola Jaume Balmes dilluns no funcionava la calefacció i l’empresa Veolia, la gestora, va enviar un tècnic que va arribar a l’escola a les 10 del matí. Encara que en pocs minuts es va posar en marxa la caldera, la direcció del centre va proposar als pares que poguessin que s’emportessin els nens a casa ja que la temperatura era molt baixa. La resta van ser traslladats a una sala que es va poder escalfar. La Paeria de Cervera va exigir explicacions a Veolia, que les va donar en una reunió urgent. Veolia va reconèixer una cadena d’errors bàsicament de programació i organització ja que no hi va haver cap avaria ni cap problema en el manteniment de les instal·lacions, que es troben en bones condicions.

Una màquina llevaneu treballa a la C-28 al port de la Bonaigua.

Una màquina llevaneu treballa a la C-28 al port de la Bonaigua.

Una màquina llevaneu treballa a la C-28 al port de la Bonaigua.

Una màquina llevaneu treballa a la C-28 al port de la Bonaigua.

tracking