SEGRE

ESNOTICIA

DEBAT: El doble homicidi reobre el debat de l'accés a les armes i la seguretat

La Generalitat reclama que la competència d’atorgar llicències sigui dels Mossos d’Esquadra || El succés canviarà els protocols de protecció dels Agents Rurals

DEBAT: El doble homicidi reobre el debat de l'accés a les armes i la seguretat

DEBAT: El doble homicidi reobre el debat de l'accés a les armes i la seguretat

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El pitjor succés en els trenta anys d’història dels Agents Rurals reobre sens dubte nombrosos debats, entre els quals hi ha el control de les armes i la seguretat del cos mediambiental. Temes que totes les parts insten a debatre en fred, amb tranquil·litat i una vegada assumit el dur cop que ha suposat el doble crim d’Aspa. El mateix dissabte ja es parlava de la necessitat d’endurir els controls per a l’accés a les armes, després de saber-se que el jove caçador que va acabar amb la vida dels dos agents rurals de Lleida no disposava de llicència per portar l’arma que va utilitzar per al crim. El conseller d’Interior, Jordi Jané, va insistir ahir a exigir una revisió dels protocols de concessió de llicències d’armes i va anar més enllà al dir que els Mossos d’Esquadra haurien de tenir la competència en aquest sentit, així com en explosius, ara de la Guàrdia Civil.

Jané va assenyalar que la Guàrdia Civil “ha de fer el seu treball de comprovar que les persones que tenen llicència d’armes les poden tenir, i per a això hi ha una sèrie de proves que en teoria i sobre el paper s’han de fer”. El conseller va admetre la dificultat de preveure un fet violent com l’ocorregut a Aspa, però va apuntar que “es pot evitar que gent així pugui tenir permís d’armes”. “Hem de tenir protocols capaços de detectar que estem davant de persones que actuen amb violència, que tenen inestabilitat i que, per tant, no poden tenir la responsabilitat de tenir una arma”, va afirmar.

Actualment es debatia sobre la necessitat de revisar els protocols d’actuació dels Agents Rurals per atorgar-los una protecció més gran. Una de les víctimes, Xavier Ribes, era el delegat de CCOO a l’esmentada taula. Sobre això, la titular d’Agricultura, Meritxell Serret, va descartar ahir revisar la norma que permeti als rurals portar armes curtes i va dir que són ells mateixos els que no ho volen.

les claus

  • Més seguretat. Els sindicats demanen “replantejar” els protocols d’actuació i seguretat del cos d’Agents Rurals a l’assenyalar que estan sotmesos a situacions de perillositat al tractar amb persones que van armades i que poden ser inestables. De fet, CCOO adverteix de les amenaces que reben els Agents Rurals durant les inspeccions.
  • Llicència d’armes. La Generalitat i el síndic de greuges sol·licitaran a la Guàrdia Civil un enduriment dels protocols de concessió de llicències d’armes. Ara, els que volen utilitzar una arma han de passar un examen psicològic, un altre tècnic i aportar el certificat de penals.
  • Ecologistes. Insten a limitar la caça en les zones i ocasions que sigui necessària, així com una nova llei que limiti l’accés a les armes.
  • Caçadors. El col·lectiu defensa que compleix la normativa i la seua estreta col·laboració amb els Agents Rurals. Davant de l’enduriment dels controls, diuen que difícilment evitaran casos com el d’Aspa.

ENQUESTA

Et fem 4 preguntes. Quan en responguis una passarà automàticament a la següent

 
tracking