SEGRE

DEMOGRAFIA

El fred intens al desembre i al gener dispara un 33% les morts a Lleida

A la capital han mort 171 persones en aquest període, a falta de comptar aquesta setmana

L’inici de l’hivern ha estat especialment fred a Lleida, que el 8 de gener es va despertar amb aquest paisatge després de la boira gebradora.

L’inici de l’hivern ha estat especialment fred a Lleida, que el 8 de gener es va despertar amb aquest paisatge després de la boira gebradora.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Les baixes temperatures registrades a Lleida ciutat durant la major part del desembre i gener s’han deixat notar en el nombre de persones mortes, ja que la mitjana de morts diàries ha augmentat un 33% respecte a un any enrere. El fred facilita les infeccions i pot agreujar la situació de pacients crònics i fràgils.

L’intens fred registrat a Lleida durant els mesos de desembre i gener ha disparat la mortalitat a la capital del Segrià fins en un 33% respecte a l’any passat. Així, entre l’1 de desembre del 2016 i el 23 gener del 2017 el cementiri de Lleida ha registrat un total de 171 entrades (3,16 per dia de mitjana) per les 147 que hi va haver de l’1 de desembre del 2015 al 30 de gener del 2016 (2,37 per dia). Equival a un 33% més, si es té en compte la diferència en el nombre de dies. Les xifres no són exhaustives –ja que hi ha persones que moren a Lleida però són enterrades en altres cementiris– però posen de manifest l’impacte que el fred té sobre la mortalitat, com ja coneixen els professionals de la salut.

“Les persones amb més factors de risc, amb patologies pulmonars cròniques i les persones grans més polimedicades són més vulnerables als canvis de temperatura. Poden aguditzar processos respiratoris com la bronquitis i infeccions que de vegades provoquen que el pacient es descompensi i pateixi una insuficiència cardíaca, per exemple”, va explicar un metge d’Atenció Primària i d’Urgències. Sovint en aquests casos és difícil saber a què atribuir la mort, ja que afecten ancians amb moltes patologies diferents que interaccionen entre si. Amb el fred, augmenta el risc d’infeccions respiratòries víriques com la grip –per la qual cosa és important vacunar-se– o bacterianes, com la pneumònia.

En canvi, durant el mes de novembre van morir un 36% menys de persones que un any abans

Amb tot, les oscil·lacions s’equilibren al llarg del temps. Així, el novembre passat hi va haver un 36% menys de persones mortes a Lleida ciutat que un any abans. Probablement, també hi va influir l’onada de fred que es va registrar a finals del novembre del 2015. En general, en el conjunt de l’Estat, el gener és el mes amb més nombre de morts, mentre que el setembre és el que en registra menys.

El mes de gener d'aquest any està sent el més fred des del 2000

Les mínimes sota zero han estat habituals aquest hivern, ja que després de diverses setmanes d’intensa boira coincidint amb les festes nadalenques (hi va haver boira en 26 dels 31 dies del mes de desembre) han arribat dies més clars però amb molt fred i també algunes jornades amb vent. Les tres primeres setmanes del mes de gener han estat les més fredes a la ciutat de Lleida des de l’any 2000 i el tercer amb les temperatures més baixes des del 1941, fet que contrasta amb EL gener de l’any passat, que va ser especialment benigne. La temperatura mitjana en les primeres tres setmanes del mes ha estat de 3,3 graus centígrads, 2,1 graus menys del que és habitual aquest mes (5,4 ºC). D’altra banda, aquest fred més intens s’ha concentrat en alguns dies concrets, com el 8 de gener, quan la màxima a la capital no va depassar els -2,6 graus, i el dia 18, amb una mínima de -7,7 graus centígrads. Aquesta situació ha disparat també el nombre d’usuaris del Pla Iglú que gestiona la Paeria per donar allotjament a persones sense sostre quan les temperatures cauen. Salut recomana evitar canvis bruscos de temperatures, especialment en nens, ancians i persones que pateixen malalties respiratòries i ingerir aliments calents, com sopes i guisats, per augmentar la temperatura de l’organisme. Si hi ha problemes es pot trucar al 061.

L'epidèmia de grip va arribar un mes abans

L’epidèmia de grip d’enguany ha arribat aproximadament un mes abans que en els dos anteriors, tot i que no és especialment virulenta. Es va iniciar la setmana del 19 al 25 de desembre i ràpidament es va disparar el nombre de casos, encara que en els últims dies ha anat a menys. Aquest increment del virus i en general de les afeccions respiratòries s’ha traduït en una pressió assistencial més gran tant als ambulatoris com a l’àrea d’Urgències de l’hospital Arnau de Vilanova que, per exemple, l’última setmana de l’any va atendre entre 300 i 320 pacients per dia, quan l’habitual són 250 atesos.

A la regió sanitària de Lleida s’han registrat fins ara, amb dades de la setmana passada, nou casos greus que van requerir hospitalització a l’UCI o bé van derivar en una pneumònia.

Els professionals sanitaris recomanen a les persones en grups de risc, com per exemple gent gran i malalts crònics, que es vacunin. Actualment, un 85 per cent d’aquest col·lectiu no s’administren la vacuna.

tracking