SEGRE

ENERGIA

L'oposició obliga el Govern central a afrontar la supressió del peatge a l'autoconsum elèctric

Presenta una proposició de llei per eliminar l’‘impost del sol’ || Reclama considerar la producció pròpia com a mesura d’estalvi energètic i el sector diu que servirà per abaixar preus

Una planta fotovoltaica per a autoconsum situada a Anglesola.

Una planta fotovoltaica per a autoconsum situada a Anglesola.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Tots els grups de l’oposició al Congrés dels Diputats van presentar ahir una proposició de llei per modificar la reforma de la llei del sector elèctric del 2013 i el reial decret que la desenvolupa (2015) de manera que se suprimeixi, entre altres qüestions, l’anomenat impost del sol, que grava la generació d’electricitat per a autoconsum en el cas de les instal·lacions que estan connectades a la xarxa. En concret, el text considera que l’autoconsum elèctric s’ha de considerar una mesura més d’estalvi energètic ja que, per exemple, alleuja tensions a causa de la demanda d’electricitat en moments d’escassetat a la producció.

Seguint aquesta fórmula, només es tractaran com a producció elèctrica els excedents que el titular de la planta de generació elèctrica aboqui a la xarxa. La proposició de llei planteja també eliminar el registre administratiu d’autoconsum, que obliga els propietaris d’aquest tipus d’instal·lacions a donar-se d’alta (amb escàs o nul èxit a l’Estat i a Lleida) i també inclou la possibilitat que diversos consumidors comparteixin una instal·lació d’autoconsum. Així mateix, proposa que les instal·lacions d’autoconsum que no injectin energia a la xarxa siguin legalitzades segons els reglaments tècnics corresponents, sense requerir l’obtenció d’un punt de connexió ni un altre tràmit administratiu.

El sector diu que ningú a Lleida ha pagat el peatge i que suprimir-lo aportarà un benefici del 10%

La iniciativa va ser presentada per tots els grups amb representació al Congrés tret del PP (amb 134 diputats), és a dir: socialistes (84 escons); Units Podem-ECP (67); Ciutadans (32); ERC (9); PNB (5) i grup mixt (19 en total, inclosos els 8 de PDeCAT). En el cas de Ciutadans, el grup d’Albert Rivera no va firmar la tramitació per una qüestió de quotes però va confirmar que votarà a favor de la proposta. De fet, fonts del partit van assenyalar que al setembre el Govern del PP va utilitzar el seu dret a veto per evitar tramitar una proposta de C’s de contingut molt similar a la d’ahir justificant que les modificacions proposades aniran en detriment de la previsió d’ingressos del pressupost. Ahir, els grups van confiar que no es repeteixi el veto. La proposició de llei es va presentar un dia abans que comparegui el ministre d’Energia, Álvaro Nadal, per explicar l’augment del rebut de la llum (vegeu el desglossament lateral). D’altra banda, tant fonts sindicals com del sector energètic van aplaudir la iniciativa legislativa. Van assegurar que a Lleida no consta el pagament de cap peatge d’autoconsum, que la supressió de l’impost del sol augmentarà un 10 per cent la viabilitat de les instal·lacions i que servirà per abaixar el preu de la llum.

El preu de la llum té avui un respir però segueix elevat El preu de l’electricitat se situarà avui en una mitjana de 87,88 euros per megawatt hora (MWh), xifra que suposa un 4,3% menys que els 91,88 euros d’ahir, encara que es manté en nivells que no es veien des del desembre del 2013. Ahir va trencar a més la barrera psicològica dels 100 euros. Aquesta situació posa entre les cordes particulars i algunes empreses. Per exemple, els fabricants de ciment instal·lats a Espanya van advertir que l’escalada del preu pot provocar el tancament d’alguna de les seues 35 plantes.

tracking