SEGRE

SUCCESSOS ARTEFACTES

Troben una granada encastada en una casa a Castelló de Farfanya

Els Tedax dels Mossos d’Esquadra retiren l’explosiu al rebre l’avís d’un veí que es trobava en una paret || Un morter de 81 mil·límetres de la Guerra Civil

Un agent dels Tedax observa la granada de morter encastada a la paret de la casa.

Un agent dels Tedax observa la granada de morter encastada a la paret de la casa.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La unitat dels Tedax dels Mossos d’Esquadra va retirar abans-d’ahir una granada de morter encastada a la paret d’una casa de Castelló de Farfanya. La policia catalana va rebre l’avís d’un veí de la localitat que els informava que en una paret d’una casa en ruïnes, situada en un camp pròxim al cementiri, hi havia un projectil encastat. A l’arribar al lloc, els Tedax van comprovar que es tractava d’una granada de morter Valero de 81 mil·límetres de calibre utilitzada fa vuitanta anys, a la Guerra Civil.

Els especialistes van aplicar les mesures de seguretat pertinents i van poder recollir i neutralitzar l’artefacte. Els Mossos van recordar que, en cas de trobar algun projectil o material similar, cal avisar immediatament al telèfon d’emergències 112 i no s’ha de manipular.

Recorden que, en cas de trobar un projectil o material similar, cal avisar immediatament al 112

La unitat Tedax (Tècnics Especialistes en Desactivació d’Artefactes Explosius) dels Mossos de Lleida va fer explotar més de cent artefactes originaris de la Guerra Civil l’any passat a les comarques de Lleida. La xifra es manté estable en els últims anys a pesar que fa gairebé vuit dècades que es va acabar el conflicte.

Entre les actuacions més complexes, destaquen les detonacions de tres bombes d’aviació. Un dels obusos, el més gran, es va localitzar el 24 de març a Cervera, als terrenys on es feien les obres d’un nou supermercat al costat de l’N-II. La bomba no es va poder traslladar i la detonació controlada va obligar a confinar uns dos-cents veïns.

També durant l’any passat, els Tedax van desactivar 35 granades de mà, 13 granades de morter i 51 projectils d’artilleria. La majoria dels artefactes es troba en zones de muntanya i en camps de cultiu on la maquinària remou la terra i els fa aflorar.

També hi ha bastants casos en els quals aquests artefactes apareixen en el transcurs de les obres de reforma de cases antigues.

tracking