SEGRE

MEDI AMBIENT ESPAIS NATURALS

Aigüestortes, èxit sense premi

El nombre de visitants de l’únic Parc Nacional de Catalunya ha anat en augment en els últims anys, però l’ampliació i el finançament estan estancats || Mentre sorgeixen propostes per potenciar-lo, augmentar els ingressos i crear oportunitats econòmiques per a veïns i municipis

Visitants al Parc Nacional d’Aigüestortes, el mes de juny passat.

Visitants al Parc Nacional d’Aigüestortes, el mes de juny passat.

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Aigüestortes guanya visitants any rere any i s’ha convertit en un poderós reclam per al turisme estranger. Ha passat de rebre 266.609 persones el 2013 a superar folgadament el mig milió el 2015, i s’espera que el recompte del 2016 se saldi amb un nou increment. El 20% dels que visiten aquest espai natural procedeix d’altres països, majoritàriament d’Israel. Tanmateix, aquest èxit no ha portat recompenses per a l’únic Parc Nacional de Catalunya: la seua gestió està estancada en tots els fronts.

El seu pressupost, basat en aportacions de l’Estat i la Generalitat, ha arribat a caure en més d’un milió d’euros en els últims anys, davant dels 3,4 milions el 2007. Això s’ha traduït en retallades en inversió i en personal, que s’ha reduït en més de vint persones en l’última dècada. Actualment, la plantilla és de 26 treballadors, als quals se n’afegeixen 79 més entre empleats externs i vigilants.

L’objectiu és que el parc nacional pugui treure tot el benefici que ha de donar una àrea tan privilegiada. La Fundació Endesa treu a la venda la residència de l’antiga Enher que va allotjar Franco

Els plans per ampliar el parc amb 3.500 noves hectàrees (un 30% respecte a la superfície actual, de 14.199) estan paralitzats tretze anys després que la Generalitat plantegés la primera proposta, el 2004. El pla d’usos que regula les activitats espera revisió des del 2009, quan va esgotar el període de vigència, i Territori no té previst redactar el nou aquest any.

“La situació és preocupant”, valora l’alcalde de la Vall de Boí, Joan Perelada, que subratlla la necessitat de millorar el finançament, augmentar la plantilla i reforçar les relacions amb els municipis del parc.

Des del territori prenen forma propostes per potenciar el Parc Nacional, augmentar els ingressos i crear oportunitats de desenvolupament econòmic a la zona.

La Federació d’Hostaleria, ajuntaments, entitats i empreses turístiques dels municipis del parc plantegen obtenir més ingressos dels mateixos visitants per reduir la dependència dels pressupostos públics.

El president dels hotelers, Josep Castellarnau, va destacar que els serveis del parc haurien d’estar coberts tot el dia i proposa articular fórmules de participació per a la iniciativa privada. Fins i tot s’ha plantejat cobrar entrada per visitar el parc.

Per la seua part, el Govern no preveu implantar una taxa per a visitants. En lloc d’això, apunta a la possibilitat de consensuar amb el territori altres serveis i activitats compatibles amb l’entorn i que generin ingressos, com fan taxis, visites guiades i tallers.

Demanen que la Farga sigui un equipament públic La residència de la Farga, construïda per l’antiga Enher als anys cinquanta, és a les portes d’Aigüestortes a la Vall de Boí i guarda una certa vinculació històrica amb aquest espai protegit. El general Francisco Franco va visitar la zona el 1955 i, aquell mateix any, va dictar el decret que va crear el parc nacional: l’únic on era permesa la pesca, una de les aficions del dictador. Franco es va allotjar a la residència per a directius de l’empresa pública en viatges al Pirineu lleidatà.

tracking