SEGRE

MUNICIPIS

Sant Guim vol deixar la Segarra i ser de l'Alta Anoia

L’alcalde aposta per passar a la Catalunya Central || Se suma a la reivindicació de Biosca i Torà per passar al Solsonès

Els alcaldes de Torà, Magí Coscollola, i Sant Guim, Francesc Lluch.

Els alcaldes de Torà, Magí Coscollola, i Sant Guim, Francesc Lluch.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’alcalde de Sant Guim de Freixenet, Francesc Lluch, aposta per deixar la Segarra i unir-se a l’Alta Anoia, projecte que impulsa l’alcalde de Calaf per passar a la Catalunya Central. Segons va explicar ahir Lluch, s’han mantingut diverses reunions amb els alcaldes de la mancomunitat de l’Alta Anoia per impulsar la creació d’aquesta nova comarca. Es tracta d’una vella reivindicació de Sant Guim ja manifestada el 1997 per l’alcalde socialista Antoni Morros, també favorable a passar a l’Anoia. En el mateix sentit es va pronunciar ahir Francesc Lluch, que considera que molts dels serveis ja els rep de l’Anoia, com és el cas de l’hospitalari. Va comentar també la poca relació del municipi amb Lleida: “Ens queda a una hora de camí, mentre que Igualada és a 10 minuts i Manresa, a 25.”

Lluch va fer aquestes declaracions quan va conèixer que el Parlament havia aprovat una proposició de llei per incorporar la vegueria del Penedès a la qual s’uniria Igualada, cosa que segons Lluch impulsaria la creació de la nova comarca el “camí natural de la qual és unir-se a la Catalunya Central amb què sempre hem tingut les relacions”. En aquest sentit, Lluch no va descartar realitzar una consulta per decidir si veuen millor passar a l’Alta Anoia que s’ubicaria a la Catalunya Central o quedar-se a la Segarra, que s’ubica a la vegueria de Lleida.

Torà i Biosca reivindiquen la segregació al Solsonès per passar també a la Catalunya Central

Val a recordar que des del 2011 també Torà i Biosca revindiquen la segregació en favor del Solsonès per poder passar també a la vegueria de la Catalunya Central. L’alcalde de Torà, Magí Coscollola, va explicar que els dos ajuntaments impulsaran via preguntes parlamentàries perquè es redacti la llei que permeti el pas al Solsonès. La setmana passada la Generalitat va aprovar que dos masies de Biosca, Folch i Miravalls, quedin annexionades a Llovera, a Solsonès.

Amb aquesta modificació, la divisió territorial de Catalunya es distribueix en vuit vegueries: Barcelona, Girona, Tarragona, Terres de l’Ebre, Catalunya Central, Lleida, Alt Pirineu i Aran i des d’ahir amb la nova del Penedès.

La creació del Penedès anima a demanar el canvi de vegueria L’aprovació ahir de la vegueria del Penedès, en concret inclourà les de l’Alt Penedès, el Baix Penedès, Garraf i Anoia –aquesta última, parcialment– (vegeu la pàgina 19), suposarà la modificació dels límits comarcals en la línia de la proposta dels alcaldes que volen deixar la Segarra, per passar a comarques de la Catalunya Central.

tracking