SEGRE

PROJECTES PROVEÏMENT

Acord històric per a la portada de Rialb, que haurà d'estar enllestida en 3 anys

La Segarra aconsegueix més representació però els preus de l’aigua es mantindran

La reunió va aconseguir el suport pràcticament unànime dels assistents, tret de dos abstencions.

La reunió va aconseguir el suport pràcticament unànime dels assistents, tret de dos abstencions.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Generalitat i ajuntaments van aconseguir ahir a la nit després d’una última reunió desencallar el projecte de la portada d’aigua del pantà de Rialb a 32 municipis de la Segarra, l’Urgell, la Conca de Barberà i l’Anoia. El projecte, segons va avançar el delegat del Govern a Lleida, Ramon Farré, haurà d’estar a punt en tres anys. La negociació s’havia paralitzat en la discussió sobre el pes dels ajuntaments i el consell de la Segarra a l’òrgan de governança. Finalment, ahir es va acordar, després de rebre una proposta del consell de la Segarra en aquesta línia, constituir tres entitats de governança per a les qüestions ordinàries, dividides segons les cotes d’aigua: Tàrrega (situada a la cota més baixa i sense gairebé necessitat de bombar l’aigua) serà una entitat; la segona serà la Segarra, amb el vot dels seus dinou alcaldes més els dos de l’Urgell i els dos de l’Anoia. El tercer bloc el formarà la Conca de Barberà.

Les qüestions essencials del projecte, com l’estructura del preu o els estatuts, s’abordaran en un organisme comú amb la següent representació: la Segarra, un 54%; Tàrrega, una mica més d’un 35% i la Conca de Barberà, una mica més del 10%, de manera que la Segarra tindrà més pes. L’òrgan conjunt de governança passarà de deu a catorze membres, set dels quals seran de la Segarra i les decisions de tràmit s’hauran de prendre amb un suport del 60%, mentre que les fonamentals hauran de ser unànimes i Tàrrega, Cervera, Guissona, la Segarra i la Conca podran vetar. Segons fonts municipals, els preus de l’aigua es mantenen en 0,68 euros el metre cúbic per a la Segarra; 0,58 per a l’Urgell i, finalment, 0,75 per a la Conca de Barberà.

Rull assegura que és un acord “de país després de molts anys” “Avui és un dia important, històric”, va assenyalar el conseller Josep Rull, després de la reunió. “Hem culminat un treball de molts anys, és un gran projecte de país.” Rull va destacar la “generositat” d’alcaldes i presidents de consells per aconseguir l’acord. Les negociacions de la portada de Rialb van començar fa gairebé vint anys i en els dos últims les tensions entre conselleria i Segarra han estat constants. L’acord es va aprovar per unanimitat tret de les abstencions d’Ossó de Sió i Estaràs.

tracking