SEGRE

SANITAT LABORAL

Metges i infermeres denuncien retallades en l'atenció primària al CAP de Tàrrega

Més de 30 professionals tramiten una queixa davant d’Atenció Primària per la reducció de serveis del SEM || Deixa de fer visites a domicili demà, que hauran de cobrir els professionals del centre

El centre d’atenció primària de Tàrrega, que atén uns altres divuit municipis de la comarca.

El centre d’atenció primària de Tàrrega, que atén uns altres divuit municipis de la comarca.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Personal sanitari de l’Àrea Bàsica de Salut (ABS) de Tàrrega ha enviat una queixa, firmada per trenta-cinc metges i infermeres, a la direcció d’Atenció Primària a Lleida en la qual denuncien retallades del servei del SEM al CAP, en concret, en les guàrdies dels caps de setmana i els festius i en les nocturnes, a partir de demà.

El servei d’Urgències de l’ABS de Tàrrega, que inclou aquesta localitat i uns altres divuit municipis de l’Urgell, veurà limitada l’ajuda del Servei d’Emergències Mèdiques (SEM), que actuava com a suport des que el 2012 l’ICS va reduir les hores de guàrdia. En aquell moment, hi havia dos equips de guàrdia presencial de 24 hores i un tercer de 14 hores, que van passar a només un equip presencial de 24 hores i un segon que cobria urgències de forma presencial durant 14 hores i les 10 restants havia d’estar localitzable. Personal de l’ABS de Tàrrega denuncia que, aleshores, la direcció d’Atenció Primària de Lleida va considerar que la retallada de serveis es podia equilibrar recorrent al suport del SEM, un “nyap institucionalitzat” que, segons subratllen, ha durat cinc anys. A la pràctica, el SEM ha passat a fer les visites a domicili, la qual cosa deixarà de ser així a partir de demà.

La Cambra catalana va aprovar una proposta perquè el SEM fes només funcions d’Emergències

En aquest sentit, Isabel Tarruella, metge i portaveu dels signants, va indicar que les característiques de l’àrea de Salut de Tàrrega, amb un ampli territori a cobrir i un gran nombre de persones grans, provoquen que les retallades tinguin una elevada incidència en l’atenció sanitària. Tarruella va xifrar en més de cent les persones que passen per Urgències cada diumenge i va explicar que, per exemple, el dia de Sant Esteve van requerir assistència unes cent cinquanta persones. La metge va explicar que altres àrees bàsiques, amb una població i una extensió territorial similars, tenen més dotació de personal per a guàrdies, i va reclamar que se’ls doti de més mitjans i eines. Tarruella va dir que el col·lectiu sanitari de Tàrrega reclama uns mínims necessaris de personal per cobrir el servei de salut i que aquesta nova retallada repercutirà directament en aspectes com ara el temps d’atenció a cada usuari.

Exigeixen revertir les retallades imposades per Salut el 2012, augmentar de nou els equips de guàrdia en caps de setmana i festius, així com nocturns (un dels equips deixa de ser demà presencial a partir de les 22.00 h), i relegar el SEM a les emergències mèdiques, tal com va aprovar el Parlament l’abril del 2016.

L’ICS defensa que no és una retallada, sinó un ajust dels horaris L’Institut Català de la Salut (ICS) va defensar ahir que les mesures que aplicaran a partir de demà al CAP de Tàrrega no responen a una retallada en el servei d’atenció, sinó que es tracta d’una reorganització horària. En resposta a consultes d’aquest diari, l’ICS va admetre que el SEM o el vehicle d’assistència mèdica (USVAM) deixaran de fer atenció a domicili, un servei que hauran de cobrir els facultatius del CAP. L’ICS va assegurar que aquesta mesura garantirà una atenció domiciliària més segura, ja que si ara l’USVAM rebia una trucada d’emergències havia d’abandonar la visita. A més a més, va assegurar que l’USVAM sumarà més hores de visita presencial a les que donava actualment en horari nocturn, que es portaran a terme a mitjanit. I va afegir que aquesta reorganització, que pretén millorar el servei d’atenció a domicili, ja es porta a terme amb èxit a l’àrea de salut de Balaguer.

tracking