SEGRE

MEDI AMBIENT RESIDUS

El Segrià es fixa com a meta reciclar el 75% dels residus per evitar que el cost es dispari

Davant de la pujada anual del cànon per tirar-los a l’abocador, que passarà dels 19 euros per tona actuals a 50 el 2020 || El consell presenta la recollida porta a porta als 23 municipis que l’aplicaran

alt
detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El Segrià es fixa com a objectiu reciclar entre un 65% i un 75% de les escombraries a través de la recollida porta a porta, que el consell va presentar ahir als 23 municipis que l’aplicaran a partir de l’octubre. Aquests percentatges, que superen de molt el 21% de reciclatge actual en el conjunt de la comarca, evitarien que el cost de la gestió de residus i, en conseqüència, el rebut de les escombraries que paguen els veïns, es dispari en els propers anys a causa de l’augment del cànon per dipositar-la a l’abocador de Montoliu. Aquest gravamen establert per la UE pujarà de forma progressiva fins al 2020, quan passarà dels 19 euros per tona actuals a 50.

La presidenta del consell, Maria José Invernón, va apuntar que el cost de la recollida porta a porta pot significar un augment del 20% al 25% respecte als costos actuals, tenint en compte la recollida de residus voluminosos, de grans productors, de mercats setmanals i de les anomenads minideixalleries, recintes tancats de contenidors per als veïns que no puguin treure les escombraries a l’hora fixada. Va afegir que l’ens comarcal ultima l’estudi dels costos de la recollida a través d’illes de contenidors, l’alternativa a què s’han acollit tretze municipis de la comarca.

Per la seua part, alcaldes que van assistir a la reunió van assenyalar que el cost per a cada municipi variarà en funció de factors a la seua pròpia elecció, com quantes minideixalleries decideixin instal·lar o quina serà la freqüència de la recollida. En aquest sentit, van apuntar que el seguiment mitjançant xips als cubells d’escombraries permetrà bonificar el rebut a qui més recicli i penalitzar qui no ho faci. Van destacar que l’estalvi en cànon d’abocador i el retorn econòmic per separar les escombraries pot compensar el cost del servei de la recollida, més alt que el de l’actual sistema de contenidors.

Balaguer arriba a un acord amb el consell per a la recollida selectiva

El ple de l’ajuntament de Balaguer va aconseguir aprovar ahir el conveni amb el consell de la Noguera per delegar a l’ens comarcal la recollida selectiva de paper, vidre i envasos, després d’un intent fallit el mes de febrer passat en el qual es va abstenir tota l’oposició (PDeCAT, CUP i Ciutadans) i només va obtenir els vots de l’equip de govern ERC, PSC i Balaguer Ara Sí. En canvi, ahir, en un ple extraordinari, el conveni marc va comptar a més amb l’aprovació d’un dels edils de la CUP i de Ciutadans, per la qual cosa es va aprovar per majoria absoluta. L’alcalde, Jordi Ignasi Vidal, no va participar en la votació perquè no li semblava “ètic” al ser tècnic de Medi Ambient al consell en excedència. Per la seua part, PDeCAT va tornar a abstenir-se i el seu portaveu, Josep Maria Roigé, ho va argumentar al considerar que no s’ha aconseguit un consens amb tots els grups per demanar al consell unes garanties mínimes de qualitat del servei. A més, Roigé va apuntar que ningú s’ha posat en contacte amb ells per aconseguir canviar el seu sentit del vot. “Seria bo arribar a un consens quan parlem d’un servei públic per als propers dotze anys. Ens preocupa molt la falta de contacte amb l’equip de govern i la manera de fer”, va dir. Roigé ja va proposar en el passat ple sol·licitar a l’ens comarcal aquestes garanties de qualitat del servei.

Per la seua part, el primer edil va avançar que el conveni amb el consell per gestionar la recollida selectiva és “molt favorable”. “És la millor opció, tindrem un salt qualitatiu important, més contenidors, més freqüències i un millor servei”, va dir. Vidal va assegurar que plantejar-se la possibilitat de gestionar el servei de manera unilateral és inviable.

Amb l’aprovació del conveni per part de l’ajuntament de Balaguer, ja són 28 els municipis dels trenta de la comarca, els que han firmat el conveni per delegar al consell les competències de la recollida selectiva. Només dos han d’argumentar si s’ha aprovat per majoria simple o absoluta.

El Solsonès demana a Cardona que faci el porta a porta i reordena el servei La sortida de Solsona i Olius del sistema de recollida d’escombraries mitjançant contenidors, ja que aplicaran el porta a porta en un futur igual que Sant Llorenç de Morunys, ha fet que el consell del Solsonès s’hagi de replantejar tot el servei. El primer pas ha estat demanar a Cardona que també apliqui la recollida a domicili, ja que sense les principals poblacions, el consell s’haurà de centrar en com eliminar els residus de les gairebé 800 masies disseminades pel territori. Segons el conseller de Medi Ambient, Albert Bajona, Cardona s’ho està plantejant però va molt més retardada que Solsona i Olius. El consell demanarà a les masies que reutilitzin la matèria orgànica i centralitzarà els punts de recollida en creus de comunicació perquè els sigui més fàcil portar rebuig i selectiva.

La reunió ahir al consell del Segrià per presentar la recollida porta a porta.

La reunió ahir al consell del Segrià per presentar la recollida porta a porta.

tracking