SEGRE

SEGURETAT

Una banda comet robatoris d'oli com el d'Arbeca a tot Espanya

Vuit persones van ser detingudes a finals del 2016 després d’emportar-se 310.000 litres valorats en un milió || Els lladres haurien inhibit les alarmes a les Garrigues

Imatge presa dimecres de l’exterior de la Cooperativa d’Arbeca.

Imatge presa dimecres de l’exterior de la Cooperativa d’Arbeca.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El robatori de més de 60.000 litres d’oli a la Cooperativa d’Arbeca, que va avançar SEGRE ahir, és insòlit a la província de Lleida, però suposa l’últim d’una llarga llista de successos similars que s’han produït en nombrosos punts d’Espanya i Portugal. Probablement comesos per una banda criminal molt organitzada i especialitzada en aquest tipus d’assalts que podria estar darrere de l’ocorregut en aquesta localitat de les Garrigues. Societats de productors de Granada, Toledo, Còrdova, Jaén o Castelló, entre moltes altres, han estat objecte d’aquestes bandes, patint pèrdues milionàries arran del robatori de milers de litres d’oli.

Sense anar més lluny, el mes de desembre passat es va detenir vuit persones, totes elles integrants d’un grup criminal, per sengles robatoris d’oli comesos en una cooperativa de la província de Ciudad Real i en una altra de la localitat portuguesa de Monte do Trigo, en les quals van sostreure un total de 310.000 litres d’oli d’oliva, valorats en més d’un milió d’euros.

Els investigadors van establir dispositius policials entorn d’aquestes persones, que es desplaçaven per diverses comunitats autònomes de la geografia espanyola i de l’activitat del qual es va concloure que tots ells formaven part d’un grup criminal jerarquitzat i especialitzat en el robatori d’oli d’oliva amb un modus operandi que incloïa l’ús de diversos camions cisterna.

Això és exactament el que sospiten els Mossos d’Esquadra sobre l’ocorregut a la Cooperativa d’Arbeca. Un robatori molt planificat que va incloure la modificació del sistema d’alertes de les tenalles per evitar que els treballadors s’adonessin del que havia passat.

Els lladres probablement també van inhibir les alarmes que tenia instal·lades la cooperativa, que no disposava de vigilància privada. Els més de 60.000 litres d’oli sostrets, valorats en uns 240.000 euros, suposen una tercera part de la producció d’aquesta societat de les Garrigues. Es creu que l’objectiu dels assaltants és revendre l’oli en petites quantitats. Se sospita que aquestes anomenades màfies de l’oli tenen ja adjudicada l’entrega del botí en un punt de recepció abans de dur a terme el robatori.

tracking