SEGRE

FAUNA

La pesca obre dissabte i no exigirà matar la truita irisada i la carpa

L’Estat no ha incorporat encara a la normativa aquest mandat del Suprem || La polèmica sentència del 2016 sí que obliga a eliminar els silurs després de capturar-los

Imatge d’arxiu d’un concurs de pesca a l’Alta Ribagorça.

Imatge d’arxiu d’un concurs de pesca a l’Alta Ribagorça.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La nova temporada de pesca s’iniciarà dissabte a Lleida sense que els pescadors tinguin l’obligació, almenys per ara, de matar les truites irisades i les carpes que capturin. Així ho va corroborar ahir el departament d’Agricultura, que va publicar la setmana passada l’ordre anual que regula aquesta activitat esportiva. Fonts de la conselleria van explicar que el ministeri d’Agricultura no ha completat encara el procés per incloure aquests peixos en el catàleg estatal d’espècies foranes (la qual cosa implica matar-los després de pescar-los), tal com exigeix la polèmica sentència del Tribunal Suprem del 2016.

L’ordre de la Generalitat assenyala únicament que la truita irisada i la carpa tindran “la consideració que figuri al reial decret” sobre espècies invasores. Arran de la sentència del Suprem, el ministeri d’Agricultura va iniciar els passos per incorporar-les al seu catàleg, però encara no hi figuren. Fins que l’Estat completi aquest canvi en la normativa, no serà obligatori a Catalunya matar-les després de pescar-les. La conselleria va puntualitzar, tanmateix, que ha abandonat de manera definitiva les repoblacions dels vedats intensius amb truites irisades per tal de substituir-les per altres exemplars autòctons.

La Generalitat va puntualitzar que descarta definitivament repoblar amb truita irisada

La resolució del Suprem sí que afectarà de forma immediata el silur, un peix que ja figurava des de fa anys en el catàleg estatal com a espècie invasora. La sentència del 2016 va anul·lar l’article que permetia pescar-lo sense mort per mantenir la incidència econòmica d’aquesta activitat, que atreu pescadors d’arreu del món. En conseqüència, la nova ordre de pesca de la Generalitat l’ha inclòs per primera vegada entre els peixos que han de ser “sacrificats en el moment de la captura”. La decisió del Suprem va posar en peu de guerra el sector de la pesca esportiva i diferents iniciatives al Congrés plantegen canviar la legislació per conservar aquesta activitat sense fer-hi canvis.

La pesca a les zones de baixa muntanya estrena la temporada D’acord amb la nova ordre de la Generalitat sobre pesca esportiva, la temporada de pesca de truites en baixa muntanya s’iniciarà dissabte, 18 de març, i es prolongarà fins al 3 de setembre per a les captures amb mort, i fins al 15 d’octubre per als pescadors que alliberen les truites després de capturar-les. La seguirà al maig la temporada de pesca d’alta muntanya: s’iniciarà el dia 13 i durarà fins a l’1 d’octubre, per als pescadors amb mort, i fins al 15 d’octubre, per als aficionats a la pesca sense mort. A aquests períodes als rius i llacs del Pirineu i el Prepirineu, s’hi suma la regulació específica dels vedats d’aprofitament intensiu, que poden obrir als pescadors durant tot l’any. Val a recordar que, en aquests últims, la Generalitat de Catalunya ja va interrompre l’any passat les repoblacions que tenia previstes amb truites irisades arran de la sentència emesa pel Tribunal Suprem.

tracking