SEGRE

ESNOTICIA

Cables caiguts i línies gelades deixen sense llum més de 9.000 abonats

En mig centenar de nuclis de 22 municipis, i alcaldes i ERC preparen queixes

Array

Array

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Més de 9.000 abonats de 22 municipis de Lleida es van despertar ahir sense electricitat com a conseqüència del temporal de neu, que ha provocat la caiguda de cables elèctrics i desconnexions de línies per congelació dels suports, segons Endesa. La majoria dels talls van tenir lloc a partir de les 5.00, si bé en alguns municipis, com el Soleràs i Sant Esteve, es van iniciar divendres a la nit. El subministrament es va restablir de forma progressiva al llarg de la jornada i, cap a les 22.00, el nombre d’afectats s’estimava en uns 1.500. Així ho va apuntar la companyia, que va indicar que prosseguiria amb les reparacions durant la nit després d’inspeccionar les línies amb helicòpters i reforçar les reparacions amb personal de la resta de Catalunya i d’Andalusia.

Els talls de llum van afectar mig centenar de nuclis de població, segons Endesa. La companyia va indicar que la Segarra i les Garrigues van registrar el nombre més elevat d’incidències, mentre que la major part dels abonats es va concentrar als municipis de Guissona, Ponts i Artesa de Segre. A Lleida ciutat, 199 abonats del barri de Balàfia van passar el dia sense electricitat i no l’havien recuperat al tancament d’aquesta edició.

El subministrament tampoc s’havia restablert al municipi de Sant Esteve de la Sarga, on el temporal va doblegar una torre d’alta tensió i va fer caure cables als carrers i al costat de la carretera: al nucli de Castellnou, dos ancians van quedar confinats a les seues cases al caure un cable davant de les portes, per la por que encara hi circulés corrent. Tampoc va tornar la llum a nuclis de Castell de Mur i de Tremp, entre altres municipis del Jussà. A Peramola, la caiguda d’un cable va impedir el bombatge d’aigua de boca.

La llum tampoc es va restablir per complet al pla. A les Garrigues, Endesa va instal·lar ahir a la nit grups electrògens per subministrar el Soleràs, sense electricitat des de les 21.17 hores de divendres. També continuaven sense subministrament ahir a la nit diversos pobles de la Vall del Corb, mentre que, a Montoliu de Segarra, la nit va arribar sense llum per a la cuina i la calefacció d’una casa de colònies que acollia 90 nens (vegeu les claus). Les avaries i la seua llarga durada en un episodi de fred i neu van indignar els alcaldes dels municipis afectats, que van apuntar a la falta de manteniment com a factor que agreuja les incidències pel temporal. Tant ajuntaments com ERC de Ponent i del Pirineu van avançar que presentaran queixes per aquesta raó a la Generalitat, va informar ahir el dirigent republicà Carles Comes.

Per la seua part, fonts de la companyia van atribuir aquest elevat nombre d’avaries a les circumstàncies del temporal, que van afavorir l’acumulació de neu i gel a les línies.

Array

Array

Array

Array

tracking