SEGRE

TEMPORAL

El síndic investiga els talls de llum a Lleida i la Diputació vol una 'ITV' de la xarxa elèctrica

Els representants polítics critiquen la falta de manteniment de les xarxes elèctriques de la demarcació

alt
detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El síndic de greuges de la Generalitat, Rafael Ribó, obrirà en els propers dies una actuació d’ofici per investigar l’actuació d’institucions i empreses als talls de llum del cap de setmana passat, que van afectar fins a 9.000 usuaris de cinquanta nuclis de població a Lleida i que en alguns casos es van prolongar fins a 39 hores entre divendres a la nit i diumenge a la tarda. L’oficina del síndic va confirmar ahir que demanaran informació a la direcció general d’Energia i als municipis afectats (més de vint), la qual cosa ha de servir per determinar si es va actuar amb diligència durant la nevada del cap de setmana i si el sistema elèctric de Lleida compleix els estàndards de qualitat. El síndic es va afegir així al clam d’ajuntaments i consells, als quals ahir es va sumar també la Diputació.

El president, Joan Reñé, va reclamar “mesures perquè una situació així no es torni a repetir”. Després d’una reunió amb els presidents i els representants comarcals i municipals, Reñé va proposar demanar a les companyies elèctriques unes ITV per garantir el bon estat de les instal·lacions, perquè assegura que actualment hi ha “falta de manteniment” i també perquè s’han detectat “greus deficiències en el transport de l’energia”.

Des de la Diputació convocaran una reunió amb Endesa i els representants comarcals

Des de la Diputació es convocarà una reunió amb els responsables d’Endesa, els representants polítics dels consells comarcals i el departament d’Empresa i Coneixement, on asseguren que es mostraran “exigents i contundents perquè aquestes situacions no es repeteixin”.

A més, el diputat d’En Comú Podem, Jaume Moya, ha presentat una sèrie de preguntes al Govern per saber quines mesures pensa aplicar davant d’aquesta situació. ECP denuncia que molts municipis pateixen microtalls i que la companyia encara no hi dóna solucions. En aquest mateix sentit, Reñé va apuntar que aquesta és “una dinàmica habitual”.

D’altra banda, Red Eléctrica ha tancat acords amb els ajuntaments per a un nou eix Lleida-Barcelona. El traçat de la línia elèctrica tindrà 184 km de llarg, entre les subestacions dels Magraners i Begues, i substituirà la línia actual. A més, la companyia ha reiterat que portarà als tribunals els ajuntaments que vulguin implantar la taxa pel pas de línies d’alta i mitja tensió en terrenys de domini públic.

La Vall del Corb demana revisar els protocols d’urgència Les poblacions de la Vall del Corb demanaran revisar els protocols d’urgència al patir els efectes de la nevada que els va deixar 39 hores sense llum ni telèfon. L’alcalde de Vallbona, Ramon Bergadà, va dir en el consell d’alcaldes de l’Urgell que els pobles de la Vall del Corb se senten marginats per viure en zones rurals poc poblades.

La Diputació es va reunir amb els representa

El síndic investiga els talls de llum a Lleida i la Diputació vol una 'ITV' de la xarxa elèctricaLleoanard Delshams

tracking