SEGRE

EQUIPAMENTS ENSENYAMENT

Detectats 193 instituts i escoles a Lleida amb instal·lacions amb amiant

El 67% de les que hi ha a Catalunya i PSC i la resta de l’oposició exigeixen retirar-les

La demolició de Magisteri, a Lleida, es va parar per la presència d’amiant, que es va haver de retirar.

La demolició de Magisteri, a Lleida, es va parar per la presència d’amiant, que es va haver de retirar.ITMAR FABREGAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La conselleria d’Ensenyament ha detectat la pervivència d’instal·lacions de fibrociment o amiant en 193 centres educatius de Lleida. Les comarques de Ponent i el Pirineu concentren el 67% del total de les instal·lacions afectades a Catalunya (291). L’oposició al Parlament exigeix al Govern la seua ràpida retirada i aquest rebutja posar dates.

La conselleria d’Ensenyament ha detectat fins a 193 centres educatius de Lleida les instal·lacions dels quals tenen fibrociment, un material que conté amiant, mineral que ja no s’utilitza i pot ser perillós per a la salut si està en males condicions o es manipula sense mesures de seguretat. Aquests 193 centres suposen un 67% del total de centres d’Educació Infantil, Primària o Secundària amb amiant o fibrociment registrats en el conjunt de Catalunya. Així ho ha admès la conselleria en resposta a preguntes al Parlament del PSC, el diputat del qual per Lleida, Òscar Ordeig, va exigir ahir un calendari per a la retirada de tots aquests elements. El diputat va demanar també explicacions sobre el motiu pel qual la majoria dels centres amb amiant es troben a les comarques de Ponent i va apuntar la possibilitat que siguin els de més antiguitat.

En la mateixa resposta, la conselleria avança que els pressupostos per a aquest 2017 inclouen una reserva de crèdit en els comptes d’Ensenyament per retirar elements de fibrociment dels centres educatius. Tanmateix, no detalla cap calendari d’actuacions.

En la mateixa línia, la comissió d’Ensenyament del Parlament va aprovar el dia 7 una proposta impulsada pel PSC perquè la Generalitat elabori un inventari d’instal·lacions amb amiant i el seu estat actual, estableixi un calendari i es doti d’un pla de substitució abans de l’inici del curs 2017-2018. Tots els punts es van aprovar per unanimitat tret de l’últim, que va comptar amb l’oposició de Junts pel Sí i l’abstenció de la CUP.

L’alcalde d’Agramunt i diputat de JxSí, Bernat Solé, va dir que substituir el fibrociment de 291 centres educatius de Catalunya tindrà un cost de 100 milions d’euros, una xifra inviable en un o dos cursos, va assenyalar. Solé va remarcar ahir que “quan el fibrociment està en bon estat no és perillós”, i va dir que no només les escoles es van edificar amb amiant, sinó també habitatges i granges. Uralita o antigues pissarres contenen aquest mineral. El PSC, al seu torn, va denunciar que l’amiant afecta el 70% de tots els centres de Lleida.

Ensenyament defensa que actua immediatament en amiant en mal estat La conselleria d’Ensenyament va mostrar ahir la seua disposició a eliminar les 193 instal·lacions en centres educatius de Lleida amb fibrociment o amiant. Va avançar que el pressupost del departament per a obres creixerà aquest 2017 un 30%, però va rebutjar concretar una partida per a la substitució d’amiant. Tanmateix, fonts del departament van recordar que l’amiant només és perillós si es manipula o si està en males condicions, i va dir que, en aquests casos, actuen de forma immediata si els centres alerten d’aquesta situació. Per la seua part, CCOO va admetre ahir que les propostes parlamentàries deriven d’una campanya del sindicat per retirar instal·lacions amb amiant en més de 40 centres del Vallès Occidental. El portaveu del sindicat en matèria educativa a Lleida, Pere Sánchez, va assegurar que vetllaran perquè Ensenyament retiri aquest material de tots els centres. El fibrociment o l’amiant es troben sobretot a les teulades d’aquestes instal·lacions (uralita i també en conduccions d’aigua), així com en algunes velles pissarres de les aules. El grup de Junts pel Sí, que dóna suport al Govern, defensa actuar progressivament en els propers anys allà on les instal·lacions estiguin deteriorades i anima els ajuntaments a informar sobre l’estat de cada una de les instal·lacions.

La demolició de Magisteri, a Lleida, es va parar per la presència d’amiant, que es va haver de retirar.

La demolició de Magisteri, a Lleida, es va parar per la presència d’amiant, que es va haver de retirar.ITMAR FABREGAT

tracking