SEGRE

TEMPORAL NEU A LA PRIMAVERA

La neu sorprèn a les portes del maig en cotes baixes i el camp s'arma per gelades

Tempesta inesperada de granís a l’Horta de Lleida i Alpicat i temor a pèrdues pel fred en la fruita

Imatge presa al terme municipal de Juncosa.

Imatge presa al terme municipal de Juncosa.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’onada de fred va deixar aquest dijous precipitacions en forma de neu en cotes sorprenentment baixes per a finals d’abril. Segons el Servei Meteorològic, la nevada va assolir municipis en cotes de menys de 500 metres d’altitud com Vallbona de les Monges (480 metres) i baixes a Bellaguarda, la Pobla de Cérvoles i la Granadella. Tanmateix, no va ser suficient per quallar. Una nevada a aquestes altures de la primavera és poc freqüent i es registra una vegada cada 5 o 10 anys. Però en cotes tan baixes se’n recorda una el 28 d’abril del 2013 i l’anterior se situa el mateix mes del 1972, segons les mateixes fonts.

En cotes altes del Pirineu, els gruixos van créixer fins als 15 centímetres a Sant Joan de Toran (Aran, 1.000 metres) i fins als 31 a Espot (2.500), fins a primera hora de la tarda. Més brusca encara va ser la caiguda de les temperatures que, malgrat que anunciada, va sorprendre. Tanmateix, no va causar més incidències ni problemes a les carreteres, amb l’excepció d’un servei de bus escolar entre Tuixén i la Seu d’Urgell, que va quedar anul·lat.

A més, aquest dijous va descarregar una inesperada tempesta de granís molt barrejada amb aigua la ciutat de Lleida i a l’Horta va descarregar a la partida de Torres de Sanui i Alpicat sense causar, en principi, danys en els fruiters. Es va tractar d’una tempesta atípica, en especial per les baixes temperatures en el moment de les precipitacions.

Els agricultors, tanmateix, temien més aquesta calamarsada que l’elevat risc de gelades, que es manté també per a aquesta nit. Per això, tenien a punt els sistemes de reg per aspersió com a mètode de lluita contra el fred. Les baixes temperatures també poden afectar altres cultius, des de cereals fins a ametllers.

Danys per fred en països fructícoles competidors L’onada de fred està causant pèrdues de producció de fruita en països competidors de Lleida. Per exemple, a Holanda i Bèlgica s’auguren caigudes de collita en especial en pera conferència. A Itàlia i zones de França properes a aquest país, el gran problema arriba de la mà de la pedra i s’apunta a pèrdues que en alguns punts arriben al 30% en fruita de pinyol.

tracking