SEGRE

SUBMINISTRAMENTS

Hisenda diu que Endesa va facturar un IVA excessiu a la Torre de Capdella

El TSJC va donar la raó a l’elèctrica i va afirmar que tributava correctament la taxa || A partir del gener del 2015, l’impost s’aplicarà en part al preu pactat el 1927

Línies elèctriques a la Torre de Capdella.

Línies elèctriques a la Torre de Capdella.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La direcció general de Tributs del ministeri d’Hisenda ha dictaminat que l’IVA de la factura de la llum a la Vall Fosca s’ha d’aplicar al preu pactat el 1927, és a dir, 0,0021 euros per quilowatt hora, i no sobre la tarifa d’últim recurs, cosa que fa que l’import de l’impost superi el del consum. Així ho estableix en una consulta vinculant del 18 d’abril passat, que el ple va fer públic el darrer dijous. Això exclou els 10 kilowatts hora gratuïts que rep el municipi en virtut del conveni firmat fa noranta anys. En canvi, s’aplica només al que supera aquest consum.

La nova resolució d’Hisenda arriba un any després que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) resolgués a favor d’Endesa en el litigi que mantenia des del 2009 amb el municipi, quan l’ajuntament i els veïns beneficiaris del conveni del 1927 van rebutjar pagar les factures al considerar l’IVA erroni. Després d’una temptativa de tallar el subministrament a diversos veïns, que es va limitar finalment a una casa i una granja, tant una part com l’altra van acordar liquidar les factures tal com l’elèctrica les havia girat fins al final del 2014.

La resposta d’Hisenda a l’ajuntament de la Torre de Capdella ha estat objecte de controvèrsia entre el govern i l’oposició. Així, el grup de la CUP, a l’oposició, va qüestionar l’acord per liquidar factures i va anunciar que ho recorrerà (vegeu el desglossament).

D’altra banda, la CUP Vall Fosca va denunciar Endesa davant de la direcció general de consum el 20 d’abril perquè s’obrís un expedient sancionador a l’elèctrica per “facturar erròniament” i també van demanar un arbitratge col·lectiu “per atendre les reclamacions” dels veïns.

Les claus

  • Conveni del 1927. El conveni entre Endesa i la Torre de Capdella fixava 10 kilowatts hora gratuïts i allò que superés aquesta quantitat es cobraria a 0,0021 euros/kWh.
  • Taxes. L’elèctrica aplicava des del 2009 l’IVA sobre la tarifa d’últim recurs, per la qual cosa l’import de l’impost era superior al del consum.
  • Denúncia de la CUP. La CUP va denunciar Endesa a Consum i va demanar un arbitratge col·lectiu amb els veïns.

La CUP critica el conveni de l’ajuntament amb la companyia La CUP va anunciar aquest dimarts que interposarà un recurs contra l’acord entre l’elèctrica i l’ajuntament, que oferia la possibilitat de “finançar aquest deute il·lícit sense interessos de demora”, però “a canvi de renunciar a reclamar aquesta quantitat en un futur”. La CUP assegura que l’alcalde va “subscriure” el contracte “en nom del consistori” al gener “encara tenint una consulta oberta amb Tributs, que ara s’ha resolt a favor del contracte del 1927”. La CUP incideix que no van tenir accés a l’acord fins a principis d’abril i van afirmar que no es va aprovar en el ple. L’alcalde, Josep Maria Dalmau, va rebutjar ahir fer valoracions sobre la resolució d’Hisenda.

tracking