SEGRE

PLANIFICACIÓ

El pla d'emergència de l'Albagés obliga a instal·lar sirenes al poble, el Cogul i Aspa

La construcció de la presa estarà a punt a finals de mes i quedaran obres complementàries, que finalitzaran el 2018 || L’Estat elabora els plans de protecció civil i d’ompliment de l’embassament

Vista aèria de la presa de l’Albagés, de terra compactada, que regula el riu Set i ja conté aigua.

Vista aèria de la presa de l’Albagés, de terra compactada, que regula el riu Set i ja conté aigua.ACUAES

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El pla d’emergència de la presa de l’Albagés, que ja s’està redactant quan falta al voltant d’un any perquè el pantà entri en servei, implicarà la instal·lació de sirenes d’avís a la població en cas de riscos per ruptura al mateix municipi de l’Albagés, així com al Cogul i a Aspa, situats aigües avall de la presa, en el curs del riu Set. És una de les mesures que implica aquest pla de protecció civil, amb el qual compten les preses catalogades com de tipus A i B.

La promotora del canal principal i del pantà de cua del Segarra-Garrigues, l’empresa pública Acuaes, ja ha informat els ajuntaments d’aquestes tres localitats i ha demanat als seus alcaldes que reservin un espai situat en un punt alt de la localitat per a la instal·lació de les sirenes d’avís. El primer edil de l’Albagés, Miquel Àngel Llimós, va explicar que han ofert com a ubicació terrenys al costat del dipòsit municipal de l’aigua.

En el cas del Cogul, l’alcaldessa, Núria Civit, va assenyalar que la sirena s’implantarà al mateix lloc on s’ubiquen les antenes de telefonia. La població del Cogul està ubicada a uns cinc quilòmetres de la presa de l’Albagés. L’edil d’Aspa, María José Invernón, també ha reservat un emplaçament per a la sirena de protecció civil, que a Lleida tenen altres instal·lacions hidràuliques, com la presa de Rialb (a Gualter, Ponts, Anya, el Segre a la presa del canal d’Urgell i a prop de les masies del Llobregós) o bé la localitat de Les (Aran), per risc químic a causa de les instal·lacions de la piscifactoria.

L’ompliment del pantà, que es portarà a terme el 2018, estarà condicionat per l’aigua disponible a Rialb

En el cas de Rialb, la primera gran presa per la qual es van instal·lar sirenes d’avís, el pla d’emergència va comportar, així mateix, l’elaboració de plans d’evacuació de la població situada en un perímetre de l’anomenada mitja hora inundable davant de possibles riuades, una cosa de què també s’haurà de dotar el pantà de l’Albagés, encara que les seues dimensions són menys d’una quarta part de les de l’embassament de Rialb (80 hectòmetres davant de 400).

Les obres de construcció de la presa, segons Acuaes, finalitzaran aquest mateix mes i només quedaran pendents treballs complementaris previs a l’ompliment, així com la implantació del pla de posada en càrrega i el desenvolupament del pla d’ompliment, que es durà a terme a començaments del 2018. Estarà condicionat per les reserves del pantà de Rialb que puguin arribar a través del canal Segarra-Garrigues. El canal ja desenvolupa alguna aportació.

treballs complementaris

  • Últims treballs per a desaigües i les comportes. L’adjudicatària de les obres de l’Albagés treballa en l’actualitat a acabar les instal·lacions de comportes i desaigües de la presa, a les instal·lacions elèctriques interiors i en els últims detalls, segons Acuaes. Alhora, elabora un projecte d’obres d’acabament que inclou treballs vinculats al pla d’emergència i instal·lacions d’automatització i telecontrol i vigilància, entre d’altres.

  • L’ajuntament reclama un camí perimetral. L’ajuntament de l’Albagés reclama a Acuaes, la promotora de les obres, que habiliti un camí perimetral que permeti millorar l’accés a una desena de masies i servirà també per a l’aprofitament turístic de l’embassament. D’altra banda, el pantà de l’Albagés, situat a la cua del Segarra-Garrigues, servirà per regar 5.864 hectàrees de tres sectors de les gairebé 69.000 de l’àrea regable. 
tracking