SEGRE

CARRETERES

La humitat obliga a parar les obres de Baiasca i a refer el projecte

És necessari rebaixar la verticalitat dels terraplens i millorar la compactació de la terra || Fa un any que els veïns passen per un vial alternatiu de terra

Imatge d'arxiu de la carretera de Baiasca.

La humitat obliga a parar les obres de Baiasca i a refer el projecteEMD Baiasca

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Les obres de la carretera d’accés a Baiasca, a Llavorsí, es mantenen aturades perquè l’aflorament “extraordinari” d’aigua i la humitat durant aquestes últimes setmanes han posat en evidència que la terra dels terraplens que ja estan executats i per on ha de transcórrer la nova via no s’ha compactat correctament. Uns fets que obliguen a refer dos dels tres trams de talussos i reduir-ne la verticalitat, segons va explicar el responsable d’Infraestructures de la Diputació, Ramon Lleonart. Va explicar que els talussos hauran de ser “més suaus” i serà necessari ajustar el projecte i els pendents a la nova realitat, va dir.

Segons Lleonart, geològicament hi ha tres estrats de terra i dos són poc consistents i sòlids, per la qual cosa no existeix l’absoluta seguretat que la terra hagi quedat consolidada i compactada correctament. A més, va assenyalar que han aflorat moltes filtracions d’aigua que han impossibilitat treballar a la zona. No obstant, va assegurar que els tècnics ja treballen a redissenyar l’accés i ajustar-lo.

La carretera que va des de la C-13 fins al nucli de Baiasca va registrar un primer gran despreniment de roques el febrer del 2015 i un altre el dia 10 de maig (just la setmana passada es va complir un any) que va inutilitzar la via. Durant setmanes els veïns creuaven aquest punt a peu, i deixaven vehicles a banda i banda del despreniment. Es va habilitar un pas per a emergències que segueixen utilitzant fins que es disposi del nou accés. El projecte d’aquesta nova via preveu l’adaptació d’un tram de la pista forestal, coneguda com a Camí del Bosc, i una part nova de via, que en total sumen els 800 metres.

La segona fase del projecte preveu la construcció de cunetes, drenatges i la pavimentació del ferm. En total, l’actuació preveu una inversió de 422.000 euros, finançat per la Diputació, el Govern (Agricultura i Governació), el consell del Sobirà i Llavorsí. Per la seua banda, l’alcalde pedani de Baiasca, Jordi Fillet, va assegurar la setmana passada que els veïns ja estan “una mica desesperats” perquè les obres no es reprenen ni coneixen un calendari per tenir un accés digne, segur i garantit.

tracking