SEGRE

PATRIMONI

La necròpoli medieval que s'amagava en el traçat del Segarra-Garrigues

Troben fins a trenta sepultures a l’entorn de Santa Maria de Teuladells

Necrópoli Torrefeta

Necrópoli TorrefetaSEGRE TÀRREGA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les obres del canal Segarra-Garrigues han destapat les restes de la necròpoli medieval de l’església romànica de Santa Maria de Teuladells, a Torrefeta i Florejacs, un priorat de monges des de finals del segle XII fins a mitjans del XIV. Per acord d’Aigües del Segarra-Garrigues (ASG) i els serveis territorials del departament de Cultura a Lleida, un equip d’arqueòlegs du a terme des del mes de gener els treballs d’excavació. En total s’han trobat una trentena de sepultures i ara traslladaran fins al laboratori setze esquelets que s’han desenterrat per poder estudiar-los amb més detall.

Marta Monjo, arqueòloga dels serveis territorials de Cultura, va destacar la importància del descobriment, que “ajudarà a conèixer la població medieval, com estava distribuïda, els diferents patrons d’enterrament, les patologies i les dietes” d’aquesta època.

La troballa es va produir durant les obres d’instal·lació de la xarxa terciària de reg del canal, i la directora ambiental d’ASG, Carme Bernat, va assegurar que les tasques que han portat a terme els arqueòlegs no han retardat la instal·lació, sinó que han “treballat coordinadament”. També va dir que quan s’hagi fet tot l’inventari (està previst que els treballs arqueològics acabin el 9 de juny), “instal·larem malla geotèxtil a sobre de les tombes i taparem la necròpoli i la rasa per la qual passa la canonada d’aigua”. A més, Bernat va apuntar que l’actuació ha estat finançada pel departament d’Agricultura de la Generalitat de Catalunya.

tracking